Глумци „САБЉЕ” награђени престижном НАГРАДОМ У КАНУ: Прича о убиству премијера Зорана Ђинђића раме уз раме са СВЕТСКИМ СЕРИЈАМА

Серија „Сабља“, која је протекле седмице премијерно приказана на Канском фестивалу серија, у чувеној дворани „Лимијер“ и то раме уз раме уз најбоље телевизијске наслове из целог света, награђена је за најбољу глумачку интерпретацију читавог ансамбла. 
1
Фото: РТС / Промо

У име читаве екипе серије награду су у Кану примили глумци Милица Гојковић и Лазар Тасић, који су се захвалили жирију на овом признању и истакли да су њиме почаствовани.

– Таква је привилегија и част бити овде вечерас са вама и примити награду испред Мајкла Дагласа – нашалила се глумица Милица Гојковић на бини сале „Лимијер“.

На фестивалу су приказане прве две епизоде, које су у великој дворани поздрављене дугим аплаузом, јавили су раније са Радио-телевизије Србије, по чијој је идеји ово остварење и настало. Серија се, иначе, нашла у категорији дугог формата на Канском фестивалу серија. Редитељ Владимир Тагић истакао је по доласку у Кан да је за њих велика част да имају прилику да покажу њихову серију у вероватно најзначајнијој и најпознатијој филмској сали на свету.

– Сама чињеница да је та сала била пуна са 2.500 људи и да су они гледали „Сабљу” је највеће признање о ком сам могао само да сањам – казао је Тагић.

Фото: РТС / Промо / Милица Гојковић

Глумац Драган Мићановић, који у серији тумачи лик Зорана Ђинђића истакао је да је све од првог сусрета са организаторима до приказивања прве две епизоде серије у Кану било величанствено.

 – Након тога уследио је један диван емотиван аплауз. Могу да вам кажем да имамо јако добру серију и да ће врхунац нашег утиска ипак бити приказивање серије на РТС-у када са нашом публиком поделимо оно што смо већ поделили са страном – истакао је Мићановић и додао да је његова улога била један од највећих глумачких изазова које је имао у каријери. – Наћи праву меру, оживети лик, ја стално то понављам, концентрисали смо се на драмску серију и да овај драмски лик који је био преда мном, поставим као задатак. Било је тешко, али кад погледате сву ову атмосферу у Кану и реакцију публике, онда некако све тешкоће заборавите и уживате у тренутку.

„САБЉА", КОЈА ПРОГОВАРА О УБИСТВУ СРПСКОГ ПРЕМИЈЕРА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА, ЈЕДНА ЈЕ ОД ОСАМ СЕРИЈА ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА КОЈЕ СУ ОДАБРАНЕ ЗА ОВОГОДИШЊУ ГЛАВНУ ТАКМИЧАРСКУ СЕЛЕКЦИЈУ КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА, НАКОН ЧЕГА СЕ ОЧЕКУЈЕ И ПРЕМИЈЕРА НА РТС-у

Љубомир Бандовић, који у серији тумачи полицајца Ракића, објаснио је да се у Кану потврдило све оно што му се допало када је у Србији први пут гледао серију.

– Имао сам прилику да још боље уђем у неке ствари као гледалац. Аплауз је био толико искрен, дуг, да је полако прелазио у емотиван. И поносан сам, срећан сам и постиђен сам – признао је  Бандовић. – Како сад отићи на Оскара после овога? Нема смисла. Ово јесте, како неки кажу, део врхова које треба човек да прође у животу. Ово јесте нешто чему се не надаш, али за шта у тишини радиш и што прижељкујеш.


Публика ће препознати квалитет

Уредник Драмског и домаћег серијског програма РТС-а, Марко Новаковић, каже да је велика привилегија ући у ужи узбор од само осам серија из целога света.

– Идеја јесте потекла од нас и РТС је већински финансијер ове серије, због чега је веома значајно да се пробије баријера и да се нађемо на мапи са другим много већим продукцијама и паралелно са њима учествујемо у производњи најквалитетнијих серија – истиче Новаковић и обећава да ће публика то препознати кад буде погледала серију. – Када буде емитована, видеће се да је „Сабља” квалитета као најеминентније стране серије и да заслужује да се нађе у конкуренцији Канског фестивала.


Подсетимо, иако је серија „Сабља” помпезно најављена, а онда и премијерно приказане њене прве две епизоде пред ауторском и глумачком екипом, као и представницима медија, њена телевизијска премијера ненадано је тада отказана. Премда је све било спремно да се прва епизода серије, која нас враћа у не тако давну прошлост и покушава да истражи догађаје који су пратили убиство премијера Зорана Ђинђића и објашњава улогу Земунског клана и Јединице за специјалне операције у овом атентату, нађе пред гледалиштем 24. фебруара на првом програму Радио-телевизије Србије, то се ипак није догодило. Сада је јасно да је заинтересованост светске јавности оправдало отказивање телевизијске премијере.


Драган Мићановић после награде у Кану: “Заслужили смо награду за најбољи ансамбл – Сабља је рапсодија глуме”

Серија Сабља у продукцији РТС и “This and That Productions” освојила је награду за најбољи глумачки ансамбл на синоћ завршеном Канском фестивалу серија. Драган Мићановић, који у серији тумачи лик Зорана Ђинђића, није био присутан на проглашењу победника, али је све време био на вези са колегама: “Ово је заиста велики успех! Ми смо у Кану имали фантастичну презентацију и доживели смо огроман аплауз, тако да смо потајно очекивали да ће “пасти” нека наградица, али ова за комплетан глумачки ансамбл нас је обрадовала преко сваке мере!” Мићановић сматра да је награда отишла у праве руке: “Мислим да је оправдано што смо проглашени за најбољи глумачки ансамбл, јер је свака улога у те прве две епизоде које су приказане у Кану погођена, нема слабог места и једна је, рекао бих – рапсодија глуме.

“Синоћ смо сви били пресрећни, било ми је жао што нисам могао да останем са њима да заједно прославимо, али прослављамо чим се они врате у Београд!”, каже глумац.


В. Б.

фото:  РТС / Промо

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести