ДРАГАН МИЋАНОВИЋ ИСКРЕНО О ОТКАЗИВАЊУ СЕРИЈЕ „САБЉА”: „Не плашим се критика, мислим да ћу преживети”

Иако је серија „Сабља” помпезно најављена, а онда и премијерно приказане њене прве две епизоде пред ауторском и глумачком екипом, као и представницима медија, њена телевизијска премијера ненадано је отказана.
1
Фото: V. Bijelić i This and That Productions / Montaža

Премда је све било спремно да се прва епизода серије, која нас враћа у не тако давну прошлост и покушава да истражи догађаје који су пратили убиство премијера Зорана Ђинђића и објашњава улогу Земунског клана и Јединице за специјалне операције у овом атентату, нађе пред гледалиштем 24. фебруара на првом програму Радио-телевизије Србије, где је било планирано да се емитује викендом од 20 часова, то се ипак неће догодити. Са РТС-а су саопштили у току седмице да је овај политички трилер о атентату српског премијера изазвао велику пажњу како домаће, тако и светске јавности, између осталог и, како су јавили, интересовање телевизијских кућа и филмских дистрибутера.

„Уз заинтересованост европских Јавних сервиса за емитовање серије - стигао је још један позив који сањају филмски аутори широм света.  Један од најпрестижнијих фестивала филмских и серијских садржаја разматра могућност да „Сабљу“ и причу која је те 2003. године потресла Србију, али и читаву светску јавност, уврсти у свој програм. Зато, поштујући правила европске и светске филмске индустрије, а у циљу промоције домаће кинематографије у свету, серија „Сабља“ на РТС-у биће емитована у новом термину о чему ћемо благовремено обавестити гледаоце”, навели су у саопштењу за медије из Јавног сервиса Србије.
Фото: Gordan Jović / RTS

Иако остаје нејасно који престижни фестивал разматра могућност да се „Сабља” уврсти у њихов програм, публика ће ипак морати да се стрпи да види глумачке бравуре Драгана Мићановића у улози Зорана Ђинђића. Серија, иначе, кроз осам епизода, осим бившег премијера Србије, прати и ликове политичара, криминалаца, припадника паравојних јединица али и фиктивне јунаке - младу и амбициозну телевизијску новинарку Даницу Мандић, полицијског инспектора Бориса Ракића ангажованог у истрази и ситног криминалца унутар земунског клана Уроша Ристића, чија улога у овој причи постаје све сложенија. Паралелно са припремама, самим чином атентата и бекством „земунаца”, Даница и Борис, свако на свој начин, покушавају да дођу до одговора на кључно питање: ко заиста стоји иза атентата на премијера.

Након премијерне пројекције прве две епизоде уприличене у београдској МТС дворани, Драган Мићановић је, неслутећи да ће серија бити отказана, истакао да се не плаши буке коју ова серија може да створи, јер је у досадашњој каријери, како је нагласио, добијао разне критике.

– Имао сам срећу да добијам и јако позитивне и јако негативне коментаре, то је саставни део овог посла када желите да се бавите њиме поштено, искрено, а ја се трудим из све снаге да, кад преузмем одговорност за нешто, дам све што имам за то. Понекад у томе успем, а понекад не. Не плашим се критика. Мислим да ћу преживети – био је искрен Мићановић и додао да је права реч која описује лик и дело човека којег је добио да игра: одговорност.

Глумац је након што је и сам први пут одгледао почетак серије с кнедлом у грлу признао да је веома узбуђен јер верује да су направили једно добро драмско дело.

– Ја као глумац бавио сам се драмским ликом који су пред мене поставили редитељи и хвала им на томе што су ме укључили у овакав један изазов. Нисам у досадашњој каријери имао деликатнији глумачки задатак од овога. Тешко је било вратити се у то време. Мени лично је најтеже било снимати неке сцене на аутентичним локацијама где су се неки трагични догађаји збиља и догодили – казао је за „Дневников” ТВ магазин Драган Мићановић и додао да је имао велику одговорност. – Можете да претпоставите која сцена ми је била најтежа за снимање. У сваком смислу, а глумачки то није било захтевно, али уопште тај чин његовог атентата је био тежак. Право да вам кажем, тешко ми је и да причам о томе. Било је јако стресно.

Имао сам срећу да добијам и јако позитивне и јако негативне коментаре, то је саставни део овог посла када желите да се бавите њиме поштено. Не плашим се критика. Мислим да ћу преживети (Драган Мићановић)
Фото: This and That Productions / Ljubomir Bandović

Серија је настала као заједничка производња Радио-телевизије Србије и продукције „This and that Productions“. Креатори серије су Владимир Тагић и Горан Станковић који, уједно, потписују и режију. Сценарио су написали Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Дејан Прћић, Владимир Тагић и Горан Станковић. Мићановић нам је признао да је „на прву” прихватио њихов позив да игра бившег премијера.

– Знао сам с ким радим. Са Гораном сам радио пре тога серију „Нечиста крв”. Са Владимиром нисам сарађивао, али њихов рад јако ценим. Веома сам волео серију „Јутро ће променити све”, тако да није било дилеме у вези са тим да ли да прихватим или не. Наравно, након прочитаног сценарија. Ништа без тога, да се разумемо то је за сваког глумца основа свега – објаснио је познати глумац.


Тај дан никада нећу заборавити!

Драган Мићановић се у разговору за наш лист присетио са сетом и тог 12. марта 2003. године, када је убијен Зоран Ђинђић.

– Био сам у свом родном крају у Лозници, распакивао сам кофере, јер сам се тада вратио у земљу, био сам ван Србије, живео сам у Лондону три и по године. Док сам се распакивао комшиница нам је ушла у кућу сва избезумљена и викала: „Убили су нам премијера”. То никада нећу заборавити – био је искрен Мићановић.


Како нам је рекао, док се припремао за снимање „посредно се чуо са неким људима из некадашњег Ђинђићевог кабинета, а непосредно не”. Ђинђића, додаје, није познавао.

– Мислим да смо се само једанпут мимоишли. Био је на једној од мојих представа, давно је то било. Ја сам један од хиљаде људи који су деведесетих шетали иза Зоран Ђинђића, Весне Пешић и Вука Драшковића. То су били лидери тадашње опозиције деведесетих, па онда и Коштуница када се прикључио. Ја сам био за промене, у ствари, био сам против рата. То ми је била прва и основна водиља тада – казао је Мићановић.

Није се трудио, објашњава нам, да га имитира, већ је сваки видео материјал, до којег би у припреми самог лика дошао, непрестано преслушавао.

– Покушавао сам да кроз текст покушам да пронађем емоцију која га је водила да би изговорио ово или оно. То је био неки кључ. Нисмо хтели да правимо имитацију, али нисмо хтели ни да заобиђемо неке специфичности које су красиле нашег покојног премијера. Тај брз, луцидан, врцав говор, брзе мисли и та енергија која је заиста пленила. Имали смо филозофа за премијера – нагласио је Драган Мићановић. – У старту смо договорили да то неће бити имитација јер би то девалвирало драмски лик, а и ја не личим на Зорана. Направили су ми маску са седом косом и потамњеним обрвама.

Фото: This and That Productions / Milica Gojković

Иначе, када је о ликовима и представљеним догађајима реч, аутори „Сабље” истичу да је у питању „драмска интерпретација стварних догађаја, односно, плод маште и креативне слободе аутора. Главни ликови су измишљени, а неке сцене резултат су претпоставке, уметничке обраде и не представљају објективну истину“. Ипак, како се ради о нама блиској историји, многи од јунака серије засновани су на стварним личностима. Свакако ће бити занимљиво погледати, када серија стигне на програм РТС-а, како су се познати глумци снашли у улогама личности које су годинама пуниле новинске ступце у рубрикама од политике до црне хронике.

Поред Драгана Мићановића у серији играју и Љубомир Бандовић (Борис), Милица Гојковић (Даница), Лазар Тасић (Урош), Феђа Штукан (Љуба), Јасна Ђуричић (Светлана), Златко Бурић (Жарко Илић), Бојан Навојец (Дућа), Милош Тимотијевић (Кум), Сергеј Трифуновић (Легија), Мухамед Хаџовић (Мрав), Ненад Хераковић (Милош Симовић), Јасмин Гељо (Начелник Гаврић), Марко Марковић (Беба Поповић), Марко Грабеж (Чеда Јовановић), Горан Радаковић (Јован Пријић), Марија Шкаричић (Соња Јанковић), Бојан Кривокапић (Звездан Јовановић) и многи други.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести