ГОЈКОВИЋ: ФИЛМ ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА нападају они који НЕ ЗНАЈУ НИШТА о тој операцији

БЕОГРАД: Министарка културе Маја Гојковић оценила је данас да они који нападају филм "Хероји Халијарда", а међу њима су и политчари из Сарајева, очигледно ништа не знају о чувеној Операцији Халијард и славном делу историје српског и америчког народа, која не може да вређа и угрози никог добронамерног.
s
Фото: Youtube printscreen/ ZooM Vesti Uzice

"Сведоци смо бројних покушаја манипулације претходних дана и још једне злоупотребе филмске уметности како би се унапред етикетирало, цензурисало и компромитовало то остварење и послале политиканске поруке по устаљеној матрици. И то због филма који је прича о солидарности, жртвовању и пријатељству српског и америчког народа насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе за слободу и који не може да вређа и угрози никог добронамерног", навела је Гојковић и подсетила да је у Операцији Халијард спасено више од 500 америчких и британских авијатичара.

Подсетила је да то филмско остварење Радоша Бајића још нигде није приказано. Гојковић је упозорила да су такве критике постале опште прихваћене и наизглед нормалне, те да је принуђена да реагује и брани уметничко дело које говри о чувеној Операцији "Халијард".

"И заиста је време да се каже 'доста је било' и да се стане у одбрану уметничког дела и дела историје које је био дубоко сакривен, и да се коначно отворено каже да су Срби спасили америчке и савезничке пилоте од сигурне смрти од нацистичке руке", рекла је министарка и потпредседница владе.

"Поносна сам на то што је филм, који нисте гледали, доживео сличну судбину као представа 'Голубњача' Дејана Мијача коју је гледало неколико стотина људи, а партијски комунистички апаратчици ревносно нападали и забрањивали истим речником и по идеолошком шаблону као актуелни сарајевски гласноговорници само зато што је први пут направљена представа о јамама у којима су страдали српски мученици", навела је Гојковић.

Министарка је налгасила да је време да се каже "доста је било''. Гојковић подсећа да је филм сведочанство о херојском подвигу и српском спашавању више од 500 савезничких, углавном америчких и британских авијатичара од нациста.

"Не постоји слична операција која би могла да буде пандан овој, у читавој окупираној Европи. Поносни смо на историју коју су стварали наши преци", навела је она. Нагласила је да је убеђена да ће, као и много пута у историји, и сада слобода уметничког изражавања и истина превладати све идеолошке баријере и политиканска саплитања и да ће бити јача од покушаја да је фалсификују у циљу потпиривања тензија и неразумевања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести