Горан Паскаљевић примио Златни печат Кинотеке

БЕОГРАД: Прослављени редитељ и сценариста Горан Паскаљевић примио је Златни печат Југословенске кинотеке 6. марта у Комбанк дворани, након пројекције његовог новог филма "Упркос магли" у главном програму 48. Феста, ван конкуренције.
paskaljevic
Фото: Jugoslovenska kinoteka

Уметнички директор Феста и директор Кинотеке Југослав Пантелић подсетио је да је Југословенска кинотека поводом јубилеја - 70 година од оснивања, одлучила да се "својим највишим признањем одужи великанима филмске уметности који се везују за појам Прашке школе".

На свечаности 6. јуна 2019. године у Кинотеци, Златни печат су примили Срђан Карановић, Горан Марковић, Лордан Зафрановић и Рајко Грлић, а Горан Паскаљевић тада није могао да дође у Београд.

"Договорили смо се да је премијера на Фесту добар тренутак да му предамо признање за изузетан допринос филмској уметности", рекао је Пантелић, уручујући Паскаљевићу Златни печат, уз велики аплауз публике.

Горан Паскаљевић је истакао да је веома захвалан и да му је жао што због болести није могао да стигне из Париза на Дан Кинотеке - 6. јуна.

"За мене ово високо призање има заиста посебан значај. Мој очух Филип Аћимовић, коме сам посветио филм ''Буре барута'', увукао ме је у ту заразу која се зове филмска уметност. Он је у то време био помоћник директора Кинотеке Владимира Погачића. И овај Печат је он измислио. Сећам се да сам га видео у нацртима, у покушајима, док није добио овај дефинитивни облик. Зато ми је ово изузетно емотиван тренутак", рекао је Паскаљевић.

Како је додао, Филип Аћимовић је био диван човек, скроман, повучен, али један од оних без чијег залагања Југословенска кинотека можда не би била једна од пет најбогатијих на свету.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести