„Грешница без греха" премијерно на YоuTube каналу Кинотеке

БЕОГРАД: Неми филм "Грешница без греха" из 1930. године биће премијерно приказан на YouTube каналу Југословенске кинотеке у петак, 4. децембра у 19 сати, на отварању пројекта Сезона европских филмских класика који организује Асоцијација европских филмских архива и кинотека уз подршку Европске комисије, саопштили су из Кинотеке.
racunar
Фото: pixabay.com

Југословенска кинотека приказаће један од првих сачуваних дугометражних немих играних филмова у Србији и Краљевини Југославији, "Грешницу без греха" (1930), редитеља Косте Новаковића, пионира седме уметности на нашим просторима.

По речима Југослава Пантелића, директора Југословенске кинотеке, гледаоци ће бити у прилици да први пут погледају дигитално рестаурисану копију филма, проширену накнадно пронађеним нитратним виражираним материјалом.

У одељењу дигиталне рестаурације Југословенске кинотеке, поред самог скенирања и дигиталне рестаурације слике, приликом финалне колор корекције, дигиталним путем симулирана је колоризација слике према оригиналним филмским процесима тинтирања, односно виражирања филмске траке из периода када је филм настао.

Пантелић наглашава да је за потребе нове копије, композитор Мирослав Крстић компоновао музику, која ће гледаоцима додатно дочарати прву српску социјалну мелодраму и атмосферу Београда тридесетих година прошлог века.

Главне улоге у филму остварили су натуршчици Соња Станисављевић и Илија Драгићевић, а појављују се и глумци Перса Павловић, Никола Гошић, Жанка Стокић и Виктор Старчић. Мелодраматична прича о Грешници без греха приказује Љубичине авантуре када одлучује да напусти своје село да би студирала у великом граду, дочаравши контраст између још увек неокрњеног и архаичног српског села и метрополе попут Београда, где опасност и злочин вребају на сваком кораку.

Осим Југословенске кинотеке, која ове године има част да својом пројекцијом отвори другу Сезону европских филмских класика, дигитално рестаурисане филмове из своје културне баштине приказаће још 21 европска кинотека, односно архива.

Из својих богатих трезора установе су одабрале по један филм или компилацијски програм који се може повезати у целину.

До јула 2021. године, у оквиру пројекта Сезона европских филмских класика, укупно ће бити приказано више од 50 кратких и дугометражних играних и документарних филмова, укључујући истакнуте наслове, али и до сада мање познато филмско благо.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, који је ове године други пут изабран у Извршни одбор европске асоцијације филмских архива и кинотека, истиче да се серијом бесплатних специјалних пројекција и догађаја у организацији европских кинотека у 19 земаљаслави се филмско културно наслеђе у свој својој богатој и непрегледној разноликости, из свих периода од када постоји филмска уметност.

Пројекат који је подржала Европска комисија, поверен је Асоцијацији европских филмских архива и кинотека, а координатор пројекта је Еyе, филмски музеј из Амстердама.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести