„Хотел Београд” на отварању трећег Сомборског филмског фестивала

Пројекцијом филма “Хотел Београд” у режији Константина Статског са Милошем Биковићем и Дијаном Пожарскајом у главним улогама, 10. јула биће отворен трећи по реду Сомборски филмски фестивал.
Plakat filma Hotel Beograd Foto: promo
Фото: Плакат филма Хотел Београд Фото: промо

Подсетимо, “Хотел Београд” је своју премијеру имао 10. марта у београдском Сава Центру, а део екипе филма ће се први пут након премијере окупити баш у Сомбору.

“Сомбор је годинама уназад познат као град културе. Из градског буyета се издваја чак 9 процената за културне садржај у Сомбору. И наш фестивал доказује да је могуће организовати важну културну манифестацију ван главних градских центара у Србији”, казала је Весна Шашић, директорка Културног центра “Лаза Костић” у чијој се организацији фестивал одржава.

Сомборски филмски фестивал трајаће до 13. јула а остварења, која ће бити приказана на неколико локација у граду, подељена су у четири селекције: Главни програм, ВИП Кинотека, Носталгија и Панорама. Главни програм, са пет филмова, у фокусу ће имати савремена домаћа остварења, односно филмове настале у Србији али и кроз копродукције са другим европским земљама, а доживели су биоскопске премијере током претходне и почетком ове године. Селекција “ВИП Кинотека” посвећена је трима рестаурираним класицима српског филма, док ће у оквиру „Носталгије“ бити приказана остварења која су снимљена у Сомбору или су у њиховом настајању учествовали Сомборци. У фокусу „Панораме” је пак савремена шведска кинематографија, и тај ће програм бити реализована у сарадњи са амбасадом ове скандинавске земље. Гост-селектор је председник Одбора Феста Иван Карл, а осим у филмским остварењима, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова и концерти. 

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести