„Име народа” премијерно на Палићу

Фестивал европског филма Палић биће одржан, уместу у јулу, од 8. до 14. августа, на Палићу и у Суботици.
g
Фото: Dnevnik.rs

Овогодишње, двадесет седмо издање палићке филмске смотре, биће свечано отворено премијером филма “Име народа” Дарка Бајића. Подсетимо, ово остварење, настало по сценарију Милована Витезовића, заправо је биографски филм о Светозару Милетићу, једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века, али је то истворемено и историјска сага која приповеда и о другим знаменитим Србима такозване старе Војводине, који су својим радом, али и својом жртвом, ударили темеље модерне српске Војводине. “Име народа” сниман је на значајним историјским локацијама у Новом Саду, Вршцу и Београду, Милетића игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић...

На затварању фестивала, 14. августа, публика ће бити у прилици да види српско-руско остварење “Хотел Београд” редитеља Константина Старског, са Милошем Биковићем и Дијаном Пожарскајом у главним улогама. Иначе, како је најављено јуче на конференцији за новинаре, током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од тих остварења имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу. „Фестивал европског филма ће вероватно бити једна од првих таквих манифестација уопште, и то не само код нас. Због тога је посебна пажња усмерена на то да фестивал одржи свој препознатљив ниво“, поручио је председник Савета фестивала академик Душан Ковачевић.

Директор фестивала  Радослав Зеленовић констатовао је како је претходних месеци много тога урађен управо како би фестивал био одржан, и то у пуном обиму. “Ми морамо да правимо онакав фестивал каквим га сви знамо. Европски програм ’Медиа’, у коме учествујемо, има врло прецизна правила по којима добијате средства, а то је приказивање најмање 82 играна филма. Стога смо фестивал и померили за две недеље у нади да ћемо добити још више времена да га боље организујемо, али и прикупимо више новца, јер смо у припремама рачунали са буџетом сличном прошлогодишњем”, рекао је Зеленовић, констатујући да је предност фестивала то што се добар део програма одржава на отвореном, те ће моћи да се испоштују сви епидемиолошки прописи који тих дана августа буду на снази.

Програмски директор фестивала Мирослав Могоровић потврдио је да фестивал остаје у својим програмским оквирима, утемељеним претходних година, уз напомену да је подршка програма „Медиа” управо и дошла као награда за претходни успешни рад. “Ове године су фокусу бугарска и мађарска кинематографија. При томе смо програм конципирали тако да можемо да доведемо и госте, каква год била ограничења путовања и кретања”, рекао је Могоровић. “Истовремено, сигурни смо у то да ће нам, условно речено, чак бити и лакше да доведемо неке жељене наслове, јер продуценти неће имати луксуз бирања фестивала. У сваком случају, наш резервоар из кога црпимо филмове је и даље исти, једино што немамо Кански фестивал. Међутим, и они ће објавити свој редуковани програм наредних дана, па ћемо и одатле моћи да одаберемо један или два наслова”.

Када је реч о фестивалском филмском програму, палићке филмске селекције које имају такмичарски карактер и ове године доносе најактуелније европске наслове у Главном такмичарском програму, као и најангажованије источноевропске филмове у селекцији Паралеле и судари. Прошле године са великим успехом и сјајним реакцијама публике уведене су две нове селекције - Великани европске кинематографије, која је посвећена најновијим филмовима мајстора седме уметности Старог континента, и селекција Нови европски документарни филм. Предфестивалски програм традиционално отвара селекција Best of Europe, коју чине европски филмови који су обележили претходну годину, док ће у част добитника награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији, као и претходних година биће приређен Омаж програм.    

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести