Изложба цртежа Федерика Фелинија отворена у Кинотеци

БЕОГРАД: Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо отворио је вечерас у Југословенској кинотеци у Београду изложбу цртежа Федерика Фелинија преузетих из његовог дневника "Књига снова", поводом сто година од рођења славног италијанског филмског редитеља.
Izlozzba_Knjiga_snova
Фото: Танјуг (Видео)

Ло Кашо је казао да му је велико задовољство што је у прилици да отвори изложбу најпознатијег италијанског филмског редитеља на свету.

"Име Федерика Фелинија постало је симбол, а његови филмови буде разне емоције, јер могу бити драматични, страшни, поетични...Ти филмови су спој маште сећања и снова" казао је Ло Кашо.

"Књига снова" је дневник који је Фелини водио почев од шездесетих година па све до августа 1990.

У њему је овај славни редитељ, на савет психоаналитичара Ернста Бернхарда, верно пренео плодове своје изузетно богате ониричке активности у виду цртежа или, како је он сам описао, "жврљотина, брзоплетих и граматички погрешних бележака".

Фелинија је претакање снова од претходне ноћи у књигу био свакодневни ритуал. Скицирао је фигуре и ликове, околности и теме који су потом испунили његове филмове, бележио реченице и дијалоге, често додајући личне забелешке у виду коментара или објашњења.

"Књига снова", коју је купила Фондација "Фелини" 2006. и уступила Општини Римини 2015, састоји се од два тома са преко 400 страна и тренутно је изложена у Музеју града Риминија.

Поводом сто година од рођења Федерика Фелинија, Италијански институт за културу у Београду и Југословенска кинотека започели су 13. јануара ретроспективу најславнијих филмских остварења једног од највећих редитеља и сценариста свих времена.

Ретроспектива траје до 26. јануара у Сали "Макавејев" и обухвата 17 остварења из Фелинијевог опуса од којих ће неки имати и репризне пројекције.

Публика је у прилици да погледа Фелинијева остварења "Светлости варијетеа", "Бели шеик", "Дангубе", "Улица", "Пробисвет", "Кабиријине ноћи", "Сладак живот", "Кловнови", "А брод и даље плови" и многи друге...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести