Изложба и ретроспектива филмова у част Фелинија у Кинотеци

БЕОГРАД: Поводом сто година од рођења Федерика Фелинија (Римини, 20. јануар 1920 - Рим, 31. октобар 1993), Италијански институт за културу у Београду и Југословенска кинотека представиће ретроспективу најславнијих филмских остварења једног од највећих редитеља и сценариста свих времена, као и изложбу цртежа преузетих из његовог дневника "Књига снова".
r
Фото: Youtube Printscreen

Ретроспектива траје од 13. до 26. јануара у Сали Макавејев и обухвата 17 остварења из Фелинијевог опуса од којих ће неки имати и репризне пројекције.

Биће приказани филмови "Светлости варијетеа", "Бели Шеик", "Дангубе", "Улица", као и "Пробисвет", "Кабиријине ноћи", "Сладак живот", "Ковнови", "А брод и даље плови" и многи други.

Изложба Фелинијевих цртежа биће отворена 14. јануара у 18.30 у згради Југословенске кинотеке, а уводну реч имаће Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке, и Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије.

"Књига снова" је дневник који је почев од шездесетих година па све до августа 1990. водио Фелини.

У њему је овај славни редитељ, на савет психоаналитичара Ернста Бернхарда, верно пренео плодове своје изузетно богате ониричке активности у виду цртежа или, како је он сам описао, "жврљотина, брзоплетих и граматички погрешних бележака".

За Фелинија је претакање снова од претходне ноћи у књигу био свакодневни ритуал. Скицирао је фигуре и ликове, околности и теме који су потом испунили његове филмове, бележио реченице и дијалоге, често додајући личне забелешке у виду коментара или објашњења.

"Књига снова", коју је купила Фондација Фелини 2006. и уступила Општини Римини 2015, састоји се од два тома са преко 400 страна и тренутно је изложена у Музеју града Риминија.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести