ОН је био ЛОШ МОМАК са тениског терена: Клицао му је и звиждао ЦЕО СВЕТ, а сада у документарцу открива СВЕ ТАЈНЕ свог живота! ЕВО када је ПРЕМИЈЕРА

Документарни филм „Насти: Више од тениса” који проговара о лошем момку тениса - Илијеу Настасеу и бележи живот и изванредну каријеру овог румунског играча, премијерно ће бити доступан на стриминг платформи Макс од 24. маја.
1
Фото: промо/Max/монтажа Дневник

Документарац симболично стиже у недељи у којој тренутно доступна платформа ХБО Макс мења име у Макс, када ће, између осталог, понудити својим корисницима доста спортског садржаја. Ова копродукција ХБО Макса и румунског Либра Филмса биће приказана на 23 територије у недељи покретања стриминг платформе Макс широм Европе, убрзо након пројекције у Кану.

„Насти: Више од тениса” укључује архивске снимке и ексклузивне интервјуе с врхунским особама из света спорта, укључујући стручњаке WBD Eurosporta Џона Мекинроа и Бориса Бекера, истражујући Настасеове успоне и падове, контроверзе које су га окруживале и трајни утицај који је имао на свет тениса.

Румунски тенисер Илије Настасе је у сусрет премијери на овој платформи истакао да је овај пројекат за њега био невероватна вожња, предивно путовање стазом сећања.

– До сада је реакција јавности била изванредна. Стварно сам срећан што ће се документарац преносити на платформи Макс у Европи и што ће већи број људи имати прилику да га погледа. То није само филм о тенису, већ и о једној посебној ери спорта, о пријатељству, напорном раду и томе шта значи остати веран себи. То је оно што сам увек радио. Учинио сам то на свој начин – рекао је Илије Настасе.

Пореклом из Румуније, Илије Настасе прославио се 70-их и 80-их година освајањем УС Опена, Ролан Гароса и Вимблдона. Због јаке игре и личности, његови мечеви су привлачили гомиле људи и огромну медијску пажњу. Смешан, симпатичан, на тренутке арогантан и ексцентричан, Настасеу су и клицали и звиждали, али оно што никада нису могли јесте игнорисати га. Редитељ и продуцент филма Тјудор Ђурђију рекао је да је овај тенисер на терену био невероватан.

– Овај младић из комунистичке земље успео је, у само неколико година, да освоји свет својим талентом и личношћу. На овом пројекту радимо већ пет година, а за то време открили смо импресивне детаље о Настасеовој каријери и животу и имали смо прилику да разговарамо са спортским суперзвездама, људима на које је дубоко утицао. Верујем да ће се на крају наши напори видети на екрану - портрет сложеног, увек изненађујућег, тешко дефинисаног лика који је ушао у историју Румуније и тениса – објаснио је Тјудор Ђурђију.


Први освојио АТП листу

Илије Настасе био је први тенисер који је био на врху АТП листе 1973. године и један је од ретких играча у историји који је освојио преко 100 титула. Његов природни таленат и величанствена личност, на терену и изван њега, изнедрили су надимак Нести и учинили Настасеа невероватном светском звездом, која је заувек утицала на спорт. Документарац је такође међу ретким румунским продукцијама које ће имати посебну пројекцију на филмском фестивалу у Кану 23. маја 2024, славећи и документарац као форму и наслеђе Илије Настасеа.


Потпредседница и извршна продуценткиња документарних филмова за ХБО ЕМЕА - ХБО Макс Ханка Кастелитсова истакла је да су филмаџије вешто приказале путовање овог источноевропског спортисте који је својим талентом и личношћу превазишао границе, а због свог често контроверзног стила добио надимак Насти.

Фото: промо/Max

У документарцу се појављују Рафаел Надал, Бјорн Борг, Били Џин Кинг, гимнастичарка Нађа Команечи и оснивач бренда Nike, Фил Најт; наиме, Настасе је био први спортиста који је потписао уговор с брендом 1972. године. Филм су заједно режирали Тјудор Ђурђију из Либертатеа и придошлице Кристијан Пашкариу и Тјудор Д. Попеску.

В. Б.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести