ЈЕДАН ДЕО ДЕТИЊСТВА САМ ПРОВЕО СА ЊИМА! Глумац Марко Јанкетић проговорио о људима са улице, а онда се дотакао и Џеја

Филм „Не­де­ља”, ко­ји пра­ти жи­вот јед­ног од нај­о­ми­ље­ни­јих пе­ва­ча на овим про­сто­ри­ма Џе­ја Ра­ма­да­нов­ског сти­же у би­о­скоп­ске са­ле 18. ја­ну­а­ра, а у су­срет пре­ми­је­ри, на­кон спе­ци­јал­не про­јек­ци­је упри­ли­че­не за но­ви­на­ре, глу­мац Мар­ко Јан­ке­тић, ко­ји у овом оства­ре­њу ту­ма­чи лик Џе­је­вог бра­та Иса Ле­ра Џам­бе, от­крио је за „Днев­ник” за­што је ово за ње­га би­ла ве­ли­ка уло­га.
1
Фото: Филип Бакић и Youtube Printscreen

На­и­ме, при­ча фил­ма ин­спи­ри­са­на је исти­ни­тим до­га­ђа­ји­ма и от­кри­ва при­чу о Џе­ју из ње­го­ве нај­ра­ни­је мла­до­сти све до мо­мен­та ка­да де­ве­де­се­тих по­ста­је сла­ван, а је­дан од ли­ко­ва ко­ји је обе­ле­жио ње­гов те­жак жи­вот је и Џам­ба.

Иако је Џеј имао су­ро­во де­тињ­ство ко­је је про­вео углав­ном на ули­ци или у по­прав­ном до­му, овај ле­ген­дар­ни фолк пе­вач имао је ве­ли­ке при­ја­те­ље, а, уз њих и бра­та Џам­бу, „гру­би­ја­на ме­ког ср­ца” ко­ји му је обе­ле­жио жи­вот. Јан­ке­тић сма­тра да ово, ипак, ни­је уло­га ње­го­вог жи­во­та.

– Ра­дио сам „Ју­жни ве­тар” са ре­ди­те­љем Не­ма­њом Ће­ра­ни­ћем и он ми је та­да ре­као да је у при­пре­ма­ма за филм и се­ри­ју о Џе­ју. Спо­ме­нуо ми је да би ме про­бао за уло­гу Џе­ја, а ја сам му од­мах ре­као да ми­слим да ни­сам за то. Он­да ми је спом­не­нуо Иса Ле­ра Џам­бу и ја сам ре­као да је баш то мо­ја уло­га – об­ја­шња­ва нам глу­мац Мар­ко Јан­ке­тић и до­да­је да је ус­пео до­бро да раз­у­ме и пре­по­зна тог мрач­ног чо­ве­ка ко­јег је од­и­грао. – Знао сам тај ста­ри ков ман­гу­па ко­ји су има­ли не­ки ко­декс и на­чи­не по­на­ша­ња, иако је то је­дан су­ров свет, ти љу­ди су има­ли је­дан ко­декс и не­ке прин­ци­пе ко­ји су се по­што­ва­ли на ули­ци, та­ко да све то сам и по­ку­шао да упа­ку­јем и на­дам се да је ис­па­ло до­бро.

Фото: Филип Бакић
Мо­рам при­зна­ти да ме је већ на са­мом по­чет­ку фил­ма ухва­ти­ла не­ка емо­ци­ја и да сам осе­тио кне­длу у гр­лу, по­го­то­во у сце­на­ма ка­да пра­ти­мо Џе­ја као де­те

Ипак, ка­ко до­да­је, сма­тра да је сце­на­ри­ста фил­ма Сте­фан Бо­шко­вић ње­го­ву  уло­гу на­пи­сао на ма­ло ро­ман­тич­ни­ји на­чин.

– Џам­бин жи­вот је био мно­го су­ро­ви­ји и те­жи, за­пра­во. Ово де­лом је­сте и фик­ци­ја, јер Џам­ба, на при­мер, ни­је сви­рао ги­та­ру, као што је то при­ка­за­но у фил­му, али је био де­спе­ра­дос. Ја во­лим та­кве ка­рак­те­ре ко­ји су гру­би­ја­ни ме­ког ср­ца. Бли­ски су ми и сре­ћан сам што сам имао при­ли­ку да од­и­грам ову уло­гу. За­и­ста сам за­хва­лан, ми­слим да је то при­ви­ле­ги­ја – ка­же за „Днев­ник” Јан­ке­тић.

 


Сни­ма са Шер­бе­џи­јом

Јан­ке­тић нам је от­крио да тре­нут­но сни­ма филм „Пон­то­но­во ср­це” у Цр­ној Го­ри и то са чу­ве­ним Ра­де­том Шер­бе­џи­јом. Осим то­га, вр­ло је ак­ти­ван у по­зо­ри­шту па га на­кон де­цем­бар­ске пре­ми­је­ре пред­ста­ве у Ју­го­сло­вен­ском драм­ском по­зо­ри­шту „Ли­ме­ни до­бош” оче­ку­је и но­ви ко­мад „Си­ра­но” у ко­јем ће, уз ве­ли­ку аутор­ску и глу­мач­ку еки­пу ту­ма­чи­ти Ли­ми­је­ра, по­ли­тич­ког ди­си­ден­та и пе­сни­ка.


Ка­ко да­ље ис­ти­че, до­ста су ра­ди­ли на ко­сти­му и ма­ски, бу­ду­ћи да је ње­гов лик до­ста мра­чан и на фил­му де­лу­је опа­сно,  те је фи­зич­ки мо­рао да му се при­ла­го­ђа­ва и чак, за по­тре­бе сни­ма­ња, об­ри­је гла­ву. Ипак, те­жи за­да­так био је до­ча­ра­ти ње­гов ка­рак­тер из­ну­тра.

– Тра­жио сам ја мо­је мра­ко­ве у мно­гим уло­га­ма, по­го­то­во у по­зо­ри­шним, то је јед­на вр­ста тре­нин­га. Сва­ко у се­би има мрак, е сад, ко­ли­ко га пу­шта­мо, ка­ко по ње­му че­пр­ка­мо и ка­ко се њи­ме ба­ви­мо то је већ дру­го пи­та­ње. То је део глу­мач­ког по­сла. Што би Ста­ни­слав­ски ре­као: суп­сти­ту­ци­ја, за­ме­на, по­тре­ба да се из­ло­жи­мо пот­пу­но не­по­зна­тим љу­ди­ма. То је јед­на вр­ста ег­зи­би­ци­о­ни­зма, али мрак је ту – на­гла­ша­ва Јан­ке­тић за наш лист.

Фото: Филип Бакић

Чи­ни ми се да по­зна­јем љу­де са мар­ги­не, са ули­це. Је­дан део свог де­тињ­ства сам и про­вео са њи­ма

Глу­мац за „Днев­ник” ис­ти­че и да „Не­де­ља” но­си јед­ну ис­кре­ну, аутен­тич­ну и ле­пу емо­ци­ју, ко­ју ће, ве­ру­је, гле­да­о­ци ла­ко пре­по­зна­ти и при­хва­ти­ти бу­ду­ћи да сма­тра да смо тем­пе­ра­мен­тан али и емо­ти­ван на­род.

– Ово је јед­на по­зи­тив­на ствар за Џе­ја. Ов­де ни­шта ни­је би­ло пе­жо­ра­тив­но  ка­да је он у пи­та­њу. Ми­слим да га ни­шта у не­га­тив­ном сми­слу ни­је екс­по­ни­ра­ло, ка­ко ње­га та­ко ни ње­гов жи­вот. Ми­слим да ово је­сте до­бар филм­ски те­ста­мент,  не­ка вр­ста спо­ме­ни­ка – за­кљу­чу­је Мар­ко Јан­ке­тић.

Вла­ди­мир Би­је­лић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести