Јесен самураја најбољи филм 46. Софеста

СОПОТ: Гран при за најбољи филм 46. Филмског фестивала у Сопоту - Софеста, додељен је остварењу “Јесен самураја” у режији Данила Бећковића.
jesen samuraja
Фото: Youtube Printscreen

Награда, статуета “Слобода” и 150.000 динара, уручена је продуценту Марку Паљићу испред продуцентске куће “Гаргантуа филмс”, који је подсетио да му је то трећи пут да са филмом учествује на Софесту, те да се обистинила пословица “трећа срећа”.

Стручни жири у саставу Мирко Беоковић, Весна Чипчић и Милан Тодоровић донео је одлуку да награда за најбољу режију (филму изузетне уметничке вредности), статуета “Слобода” и 120.000 динара, припадну Бојану Вулетићу за “Реквијем за госпођу Ј”.

Вулетић је, примајући награду, изјавио да му је част да присуствује фестивалу који одаје почаст једном од највећих југословенских редитеља (Александру Петровићу) и да га то чини још поноснијим.

Горица Поповић понела је награду за најбољу женску улогу у филму “Козје уши” - статуету “Слобода” и 120.000 динара. 

Од ове године, на иницијативу жирија, та награда носи име “Мира Ступица”.

Поповић, поздрављена громогласни аплаузом, захвалила је на топлом пријему и додала да јој је драго да је жири препознао њен рад.

Драго ми је да је овај мали филм пронашао пут до ваших срца, рекла је она.

Игору Ђорђевићу уручена је награда “Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу у филму “Слепи путник на броду лудака” - статуета “Слобода” и 120.000 динара. 

Награду му је уручила Јулијана Живојиновић, Батина супруга, која је захвалила на почасти да његово име краси то признање.

Ђорђевић је рекао да је јако срећан што је награду добио баш тумачећи Петра Кочића који је “отац савремене српске прозе, узор једног Андрића, истински српски патриота”.

Драго ми је да ову награду примам у срцу Србије, у Сопоту, додао је он.

Жири публике који су чинили Сузана Јанковић, Ненад Маринковић и Невена Војновић, одлучио је да је најбољи филм 46. Софеста “Слепи путник на броду лудака” Горана Марковића, а статуету “Слобода” примила је Марија Берета у име продуцента Радио телевизије Србије.

Специјална награда за допринос филмској уметности, статуета “Слобода”, одлуком одбора додељена је Оливери Катарини, али је она због болести била спречена да присуствује, те је у њено име награду примио Властимир Судар, историчар филма који припрема књигу о Александру Петровићу.    

Софест је протекао у знаку Александра Саше Петровића и обележавања 50 година филма “Скупљачи перја”.

Током пет дана приказана су 24 филма, од чега је 19 било у такмичарском програму.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести