Југ Радивојевић режира мјузикл по Бајагиним песмама

БЕОГРАД: Позориште на Теразијама слави 70 година од оснивања, а круна јубилеја, како су најавили данас на конференцији, биће премијера мјузикла "С друге стране јастука" по песмама Момчила Бајагића Бајаге, у режији Југа Радивојевића, а по тексту Стевана Копривице.
jug radivojevic, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Бајага је изразио велико задовољство што ће поново радити са Позориштем на Теразијама, након што је компоновао за мјузикл "Женидба и удадба".

"Част ми је што сам баш ја тај домаћи аутор кога су изабрали. Ово ће бити тимски рад, Копривица је написао текст, а ја ћу се потрудити да одаберем најбоље песме које ће ићи уз то. Срећан сам што ће оркестар бити уживо, те ће бити заиста величанствено", казао је Момчило Бајагић и најавио да је планирано да се мјузикл нађе пред гледаоцима у априлу следеће године.

Директор позоришта Александар Ђаја подсетио је на дугу историју театра и успеха током 70 година постојања.

"Трудићемо се да задржимо статус позоришног гламура и спектакла. Поносни смо на цифру од 286 премијере колико смо имали до сада", казао је између осталог Ђаја.

Професор Универзитета уметности Светозар Рапајић говорио је о настанку Позоришта на Теразијама и првих 20 година када су репертоар чиниле претежно комедије и оперете.

''Основано као Хумористичко позориште 23. децембра 1949. године, кренуло је са радом у импровизованим околностима као подстанар биоскопа ''Београд'', а прва премијера била је Нушићева комедија Др (1951). Позоришна критика и културна јавност тог времена није дочекала са одобравањем репертоар, већ је наставила игнорантски однос према ономе што је убрајано у ''лаке'' позоришне жанрове", казао је Рапајић.

Фузијом са Београдским драмским позориштем 1959. године створено је Савремено позориште са две сцене - на Теразијама и на Црвеном крсту.

"Савладавајући све проблеме и недоумице које је то спајање произвело, постављане су представе које се могу сматрати прелазним облицима на путу ка великом америчком мјузиклу. ''Оклахома'' (1966) представља преломну тачку на теразијском репертоару, а премијере које су уследиле ''Прича из западног кварта''(1968) и ''Пољуби ме Кејт'' (1969) само су потврдиле ову тенденцију окретања ка музичком позоришту", подсетио је професор.

У марту 1975. године донета је одлука да се позоришта раздвоје на Београдско драмско позориште и Позориште на Теразијама.

"Данас Позориште на Теразијама је једино музичко позориште у региону које је добило лиценцу за извођење најпознатијих светских наслова попут мјузикала ''Чикаго'', ''Цигани лете у небо'', ''Кабаре'', ''Бриљантин'', ''Мамма Миа'', ''Фантом из Опере'''', навео је Рапајић и закључио да је посебна пажња усмерена и на традицију постављања мјузикла на домаћи текст ("Маратонци трче почасни круг", "Зона Замфирова", "Мистер долар"...), а такав успех очекују и са новим "С друге стране јастука".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести