Јужна Кореја слави Оскара

СЕУЛ:Јужна Кореја слави данас своју прву победу на 92. додели Оскара, на којој је филм Бонг Дзун Хоа освојио чак четири награде, укључујући и најважнију - за најбољи филм 2019. године.
j
Фото: Tanjug (AP Photo/Ahn Young-joon)

Такође, Хо је освојио и награде за режију, сценарио и страни филм и тако је постао апсолутни победник у Холивуду.

Ниједан други филм није освојио ове године четири статуете, иако су неки кандидати који су ушли у најужи избор били кандидовани и за више од 10 Оскара.

Пре доделе награда "Паразит" је био фаворит да освоји награду за најбољи страни филм и евентуално за режију, али критичари су сматрали да је "1917" фаворит за најбољи филм године.

Утолико је весеље у Јужној Кореји веће, јер ово је био први пут да један њихов филм стигне не само до најужег избора, већ и да покупи награде за све категорије за које је ушао у најужи избор.

Ово је, иначе, први пут у историји награде Оскар да један азијски филм уђе у најужи избор за најбољи филм године, па и за још три награде које је добио.

Награда у Холивуду дошла је у прави час јер је земља забринута да ће бити захваћена епидемијом коронавируса због близине Кине, а житељи Јужне Кореје живе у сталном страху од свог непосредног суседа Северне Кореје, која им стално прети да ће употребити нуклеарно наоружање.

Овај филм који може да се уврсти међу ноар комедије и сатире о великим разликама између сиромашних и богатих у земљи којој је ово био први наступ на додели Оскара.

Можете ли да верујете да је наш ''Паразит'' освојио Оскара за најбољи филм у свету 2019. године, гласи наслов преко целе прве стране највећег дневника Јужне Кореје "Ћосун Илбо".

Ми смо написали ново поглавље у историји америчког и јужнокорејског филма, гласио је наслов у другом листу.

Јужнокорејски медији су преплављени честиткама упућеним ауторима филма.

Предаседник Мун Дзае Ин је на Твитеру честитао свим ауторима, а посебно режисеру, који је земљи која пролази кроз економску кризу вратио осећај поноса.

Његове колеге режисери су му упутили честитке, изажавајући задовољство што је један од њих постигао светски успех.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести