Јужнокорејском филму "Паразит" Оскар за најбољи филм

ЛОС АНЂЕЛЕС: Најгламурозније и најпрестижније награде Оскар додељене су по 92. пут, а апсолутни победник био је филм "Паразит" Бонг Џун Хоа који је освојио четири златне статуе - за најбољи филм, сценарио, режију и најбоље интернационално остварење.
ј
Фото: (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

Добијањем Оскара "Паразит" је постао први филм ван енглеског говорног подручја који је освојио ову престижну награду, а уједно и прво остварење из Јужне Кореје које је номиновано икад.

Редитељ Џун Хо потпуно изненађен примајући Оскара за најбољу режију у конкуренцији са Мартином Скорсезеом (Ирац), Семом Мендезом (1917), Тодом Филипсом (Џокер), Квентијем Тарантином (Било једном у Холивуду), казао је да није никада могао да замисли ни да ће његов филм бити у конкуренцији са највећим режисерима свих времена, а камоли да понесе победу.

Фото: Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

"Када сам тек учио о филмовима једна реченица ми се урезала у срце ''Када је најличније, тада је најкреативније'', то је казао Скорсезе", казао је редитељ.

Да статуа за најбољи филм иде у руке Кореанцима открила је легенда Холивуда Џејн Фонда која је овом приликом казала да се нада да публика осећа да филмови и даље могу да промене животе.
Награда за најбољег глумца, како се и предвиђало, отишла је у руке маестарлном Хоакину Финиксу за улогу у филму "Џокер", а номиновани су били Антонио Бандерас ("Пејн енд глори"), Леонардо ди Каприо ("Било једном у Холивуду"), Адам Дривер ("Мериџ стори"), Џонатан Прајс („Ту попс").

Финикс је својих неколико минута говора искористио да укаже на све већу потребну подизања свести о угружености животиња и природе.

"Не осећам се се ништа бољи од колега у овој просторији. Сви делимо љубав према филму, али и имамо глас који се чује и могућност да проговоримо о важним проблемима", казао је Оскаровац и закључио цитирајући свог покојног брата Ривера Финикса: "Тражите спас помоћу љубави и наћи ћете мир."

Финикс је други глумац у историји доделе Оскара који је поред Хита Леџера награђен за улогу Џокера.

Глумица Рене Зелвегер освојила је по други пут златну статуу за најбољу глумицу за улогу у филму "Џуди", рекавши да сви имају своје хероје који их уједињују, "који инспиришу да извучемо најбоље из себе". Она је свог Оскара посветила глумици Џуди Гарланд коју и тумачи у филму.

Номиноване су биле Синтија Ериво ("Херијет"), Скарлет Јохансон ("Мериџ стори"), Соариз Ронан ("Литл вомен"), Шарлиз Терон ("Бомбшел").

Оскар за најбољу женску споредну улогу припао је Лора Дерн за филм "Мериџ стори", а номиноване су биле Кети Бејтс ("Ричард Џзуел"), Лора Дерн ("Мериџ стори"), Скарлет Јохансон ("Јојхо ребит"), Флоренц Паг ("Литл вомен"), Маргот Роби ("Бомбшел").

Како је и очекивано Бреду Питу је напокон припао Оскар за глуму - за споредну мушку улогу у филму "Било једном у Холивуду".

Глумац се овом приликом емотивно захвалио редитељу, али и дугогодишњем пријатељу Леонарду Дикаприју.

"Тарантино, ти си јединствен и непоновљив. Филмски свет би био горе место да нема тебе, а Лео, ти си мој пријатељ и заувек ћу бити уз тебе", казао је Пит који је номинован заједно са Томом Хенксом ("Леп дан у суседству"), Ентони Хопкинсом ("Ту попс"), Ал Паћино ("Ирац"), Џо Пеши ("Ирац").

Између доделе награда изведен је прогодан део присећања на све личности из света филма које су нас напустиле током претходне године.

Уз интерпретацију песме "Јестердеј" Били Ајлиш, Академија се опростила од Кобија Брајанта, добитника Оскара за краткометражни анимирани филм, као и од легенде Холивуда Кирка Дагласа, те Алвина Сарџента, Денија Ајела, Дорис Деј и многих других.

Оскара за најбољу музику (оригинални скор) добила Хилдур Гуднадотир за филм "Џокер", док је награда за најбољу песму отишла у руке Елтону Џону за нумеру Лов ми агејн из филма "Рокетман".

Филм "1917" добио је Оскара за специјалне ефекте.Овом филму Сема Мендеза припале су и златне статуете за најбољу фотографију и миксовање звука, што није ни приближно очекивањима која су била пре доделе.

Награда за шминку додељена је филму "Бомбшел", док је за монтажу и едитовање звука припала остварењу "Форд ви Ферари".

Филм "Било једном у Холиводу" освојио је Оскара за најбољу сценографију, међу "Ирац", "Јојо ребит", "1917" и "Паразит".

За најбољи документарни филм проглашен је "Америчка фабрика" Стивена Боњара и Јулије Рејчерд, док је за најбољи адаптирани сценарио статуа заслужено отишла у руке Таики Ваититију за "ЈоЈо ребит".

Оскара за костим добио је филм "Литл вомен" Грете Гервиг, а за најбољи краткометражни анимирани филм - Метју Чери и Керен Руперт Толивер за "Хер лов".

Попут свог претходника и наставак хит цртаћа "ТОY СТОРY " освојио је признање за најбољи анимирани филм.

У музичком делу церемоније на изненађење многих наступио је Еминем извевши уз пратњу гудачког оркестра чувену, Оскаром награђену, нумеру "Луз јорселф" из филма "8 мајлс" и својом изведбом подигао на ноге све присутне.

Потом је оскаровац Том Хенкс најавио отварање музеја филма "Академи мјузеум", у чијем стварању су учествовале његове колеге из бранше.

Отварање је најављено за децембар 2020. године.

Фото: (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Зек Гостагер ушао је историју као прва особа са Дауновим синдромом која је најавила победника неке категорије на Оскара.

Као и до сада и овогодишња церемонија протекла је у указивању на потребу за толеранцијом, разумевањем различитости и родне равноправности.

Свечаност је отворила певачица Џејн Моне, која је током свог наступа поздравила и подржала све жене које су својим радом допринеле филмског индустрији.

Потом су је на бини заменили вишеструки домаћини доделе Оскара и комичари Стив Мартин и Крис Рок, који су искористили време да се нашалиле на рачун Мартина Скорсезеа и Џефа Безоса, али и сатирично критиковали мањак жена и Афро-америчких глумаца међу кандидатима за Оскара: "Тридесетих година нисмо имали ниједног црног кандидата, а сада имамо једног, велики напредак!

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести