Кански фестивал представио званичну селекцију иако неће бити одржан

Кански фестивал, један од најзначајнијих светских филмских манифестација А категорије, одустао је од овогодишњег 73. издања у физичком облику због пандемије коронавируса, али је ових дана ипак представио своју званичну селекцију.
e
Фото: pixabay.com

Укупно 56 филмова је ушло у селекцију фестивала и они могу званично да користе тај назив на својим будућим промоцијама. На листи одабраних нашла су се остварења из читавог света, између осталог и нове режије Веса Андерсона, Франсоа Озона, Стива Меквина, Фернанда Труебе... Међу филмовима у главној селекцији су и филмови Јапанаца Наоми Кавасе и Кођи Фукада, Францускиње Мајвен и Данца Томаса Винтерберга., аутора из Јужне Кореје Им Санг Соа и Јеон Санг Хоа.

Тјери Фремо, уметнички директор фестивала је казао да ће ови филмови бити делегирани на партнерске фестивале, међу којима је и Венецијански, као и у биоскопске дворане. Поред фестивала у Венецији, за који је већ потврђено да ће бити одржан у свом редовном термину од 2. до 12. септембра, Фремо је навео и друге филмске смотре као потенцијалне партнере, за које је извесније да ће бити одржани. Тако је планирано представљање филмова на фестивалима у Торонту, Довилу, Ангулему, Сан Себастијану, Њујорку, Бусану, Лиону. Са Венецијом, по речима Фрема желе да оду и корак даље и да представе филмове заједно.

-Ова селекција показује да је филм и даље жив, и да је био жив и за време мера изолације. Редитељи нису дигли руке јер су нам послали 2.067 филмова, што је рекорд. Дакле они раде и најмање што смо ми могли да урадимо је да примимо тај рад и да погледамо филмове - рекао је Тијери Фремо и додао да је било потребно наћи друге форме и да никад није долазило у обзир да кажу „довиђења свима видимо се идуће године“.

У селекцију фестивала у Кану уврштен је и филм “Сутон” литванског редитеља Шарунаса Бартаса, историјска драма настала као коопродукција Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије, и уз подршку, између осталих, и Филмског центра Србије. Реч је о јединој копродукцији Литваније и Србије. Радња филма одвија се у Литванији 1948. након завршетка рата и живота у беди. Деветнаестогодишњи Унте је припадник партизанског покрета који се опире совјетској окупацији. Позиције у тој борби нису једнаке, али ће та очајничка борба одлучити будућност читавог становништва. Филм „Сутон” су продуцирали Шарунас Бартас и Јурга Дикчиувиене у име ливанске куће Студио Кинема, у копродукцији са кућама: Кино Електрон (Француска), Biberče Productions (Србија - продуценткиња Николина Вучетић Зечевић), Миструс Медиа (Летонија), Сирена Филм (Чешка), Терратреме Филмес (Португалија). На филму је учествовало и много филмских аутора и радника из Србије (маскери, шминкери, шарфери, микромани, VFDJ артисти и супервизор). Датум премијере „Сутона” у Србији биће накнадно саопштен.

Кански филмски фестивал је планиран за период од 12. до 23. маја, затим је требало је да буде померен за крај јуна, али су француске власти у међувремену забраниле сва окупљања до средине јула. Организатори су потом назначили да би Кански филмски фестивал могао да буде одржан у новој „форми“.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести