Кијану Ривс не допушта дигитално мењање његових ликова

САН ФРАНЦИСКО: Амерички глумац Кијану Ривс рекао је да је у своје филмске уговоре ставио одредницу по којој се накнадно са његовим ликом без сагласности не може дигитално манипулисати.
Kijanu Rivs Foto: promo
Фото: Кијану Ривс Фото: промо

Не смета ми ако неко уклони трептај током монтаже. Али раније, током раних двехиљадитих или можда деведесетих, једном је моје појављивање било измењено. Додали су сузу мом лицу, и био сам у фазону: 'А!?' То је као да нисам чак ни требао бити тамо, рекао је Ривс у интервјуу часопису Вајерд.

Упитан шта мисли о "дипфејк" манипулацијама, Ривс је да је та појава фрустрирајућа и застрашујућа, као и да ће бити занимљиво видети како ће се људи изборити са новим технологијама, чији се културолошки и друштвени утицај већ види.

Приметивши да "технологије налазе места у нашем образовању, медицини, политици, како ратујемо и како радимо", Ривс је додао и да људи већ одрастају са оруђима попут вештачке интелигенције.

Већ слушамо музику коју је вештачка интелигенција створила у стилу Нирване, постоји НФТ дигитална уметност. То је кул, као, гле шта ове слатке машине могу! Али иза свега тога постоји корпоратократија која настоји контролисати те ствари. Културолошки, друштвено бићемо суочени са вредношћу стварног или безвредношћу, навео је Ривс.

Упитан да ли треба бринути да ће вештачка интелигенција отимати људима послове, Ривс је приметио да они који плаћају за уметност најрадије то не би чинили и "активно траже пут да те заобиђу, јер су уметници зезнути".

Говорећи о програму вештачке интелигенције Чет Џи Пи Ти, који на захтев корисника може написати готов сценарио спајајући раније идеје, Ривс је приметио до "то раде и уметници".

Узимамо наше утицаје и спајамо их. Али каква намера стоји иза тог спајања, упитао је Ривс.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести