Који су то филмови са највећим утицајем протекле деценије?

ЛОС АНЂЕЛЕС: Ни најпопуларнији филмови па ни филмови који су вам се највише свидели нису били они који су највише утицали на друге да следе њихов пример, оцењује "Њујорк тајмс".
d
Фото: Youtube Printscreen

Утицајни њујоршки дневник је позвао своје филмске критичаре да одаберу филмове за које мисле да су имали највише утицаја на продукцију седме уметности у другиој деценији 20 . века.

Редослед не значи да су филмови које су наводили имали тим редом највише утицаја већ да је за њих гласало највише учесника у анкети.

"Амерички снајпериста" који је 2014. снимио Клинт Иствуд о животу и смрти снајперисте Криса Кајла, војника СЕАЛ-а, имао је премијеру крајем децембра али је целу следећу годину важио за филм "који се мора видети" и на крају се испоставило и да је био најгледанији филм те године.

Иначе, то је био једини амерички филм те године који није био наставак неког серијала, нити је био из продукције Дизнија. Филм је поларизовао публику.

Док су се једни бунили што филм подржава став да сви могу имати оружје, други су протестовали што се у филму "рекламира" оружје.

Серијали су један од сталних производа Холивуда, а нису ретки ни филмови о суперхеројима, али "Осветници" су максимално искористили популарност небројених звезда које су биле део екипе, од Криса Хемсворта, Скарлет Јохансон, Тома Хидлстона, до Роберта Дауни Џуниора и Криса Еванса. Иначе, то је 2012. године показало да се могу окупити сви супер хероји и да ће публика нагрнути да их све гледа.

"Црна риба", снимљена 2013 године, документарни је филм коме је био циљ да публику подсети на угроженост орка китова. То је би тако упечатљив филм да је променио однос јавности према овој врсти китова. Филм је изазавао тако бурну полемику да су посланици морали да предложе и усвоје закон који ће штити џинове орке.

Филм "Деверуше", снимљен 2011, успео је да покаже да нису невесте увек анђеоски лепе, дотеране и да им уопште није потребан тоалет док свечано и достојанствено ходају ка олтару. Глумица Мелиса Мекарти је тако добро одиграла улогу деверуше и при томе засмејала публику да је постала нова звезда филмског неба, бар на кратко.

"Ледено краљевство" снимљено 2013. године, био је први анимирани мјузикл који је показао да добра музика може сасвим добро да замени живе глумце. Када је главна јунакиња отпевала "Let It Gо" („Сад је крај“), филм је постао неочекивани хит.

Филм "Напоље" ("Get Out") Џордана Пилса снимљен за "уметничке" биоскопе, испао је права "мућкалица" од жанрова и необични хорор филм који је постао радо гледан и код публике која иначе не посећује "уметничке" биоскопе.

Када је публика помислила да се завршила серија "Игре глади", испоставило се 2013. да још може да се сними један филм тог серијала и и да ће публика похрлити да га гледа.

Џенифер Лоренс је већ доказала да је с претходним филмовима серијала "Игре глади" одлична глумица, а са овом новом улогом само је то потврдила и стекла нове фанове.

Фото: Youtube Printscreen

''Месечина" је на прошлогодишњој додели Оскара изненадила публику јер се радило о нискобуџетном филму снимљеном под јаким утицајем европских и азијских уметничких филмова.

То је први филм за који је један Афроамериканац добио Оскара за режију. То је био знак да се унутар америчке Филмске академије нешто мења.

Филм "Окја"(2017) снимио је Бонг Џу Хо за компанију "Нетфликс" која прати пручу о девојчици и њеној генетски модифиукованој свињи. Овај филм је још више избрисао разлику између великог и малог екрана.

"Ратови звезда: Снага се буди" је снимљен још 2015. године и критицари  и утицао је на Дизнијеву продукцију ове франшизе. Продуценти су се побринули да жене и Афроамериканци добију више места на филму и послали недвосмислен сигнал да ће бити више филмова у којима играју тамнопути глумци.

"Убице", који је приказан 2015 године, снимио је кинески режисер Хоу Сјао Сијен коме је ово девети филм са женом-ратницом, овог пута из кинеске историје.

Визуелна лепота филма је невероватна. Ово је, тврде критичари, тестамент визуелности филма који је у стању да без пуно речи дочара све врсте емоција и расположења.Овај филм је и доказ да класична филмска трака још увек надмашује дигитално снимање.

"Дечаштво" је филм из 2014. године за који је Ричард Линклејтер окупио неколико врхунских глумаца и натуршчика да би снимио филм о породици која се распада, и тај процес траје годинама. Он тако прати дечака десетак година а резултат је интимна прича о расту главног јунака кога игра Елар Колтрејн. Током 165 дирљивих минута Линклејтер даје аутентичну слику филмске верзије одрастања, снимане десет година.

"Ликови, места" је снимала Ањес Варда када је имала 90 година и пред саму смрт па су сви сумњали да је у стању да заврши ово дело. Показало се да је била духом потпуно присебна и да је за опроштај од живота снимила сјајан филм. То је документаран филм о Француској, али док путује земљом, истовремено путује и кроз време.

Још један сјајан филмски уметник Америке, Фредерик Вајсман, снимио је филм "У Џексон Хајтсу" 2015. године. Он је стекао славу као аутор врхунских документараца као што је био " Еx Либрис" о библиотеци Њујорка.

Нови филм је посвећен кварту Квинс у Њујорку, као ауторова почаст томе граду али и целој Америци.

Фото: Youtube Printscreen

Ако нисте заборавили серијал "Побеснели Макс", 2015. снимљен је нови с новом екипом глумаца "Побеснели Макс и пут беса" у коме игра оскаровка Шарлиз Терон, а партнер јој је Том Харди..

Међу одабраним филмовима који ће служити као потенцијални узори за нове филмове споменут је још један документарни филм "13."снимљен 2016. године.То је снажан филм Аве де Вернеј који се односи на 13. амандман америчког устава. Аутор филма се бави расним питањима , правдом и масовним гурањем осуђеника у пребукиране затворе.

"Мало греха" је још један филм иза кога стоји Кинез Ђија Жанг Ке, који почиње снимком преврнутог камиона који је натоварен јабукама. Филм је подељен на четири приче које све говоре о безобзирном капитализму на кинески начин. Изузетно мрачна и сурова слика света у коме царује новац.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести