Кратки филм Маше Шаровић премијерно приказан у Кану

КАН: У оквиру програма "15 дана аутора" (Quonzaine) Канског филмског фестивала премијерно је приказан омнибус "SEE Factory", а једну од прича у том омнибусу корежирала је млада српска редитељка Маша Шаровић.
e
Фото: pixabay.com

Овај пројекат је реализован уз подршку Филмског центра Србије, а продуциран од стране Сарајево Филм Фестивал (Обала Арт Центар), а пет аутора из света и пет аутора из региона заједно је радило на пет кратких десетоминутних филмова. 

Шаровић је заједно са Израелком Шерон Ејнџелхарт режирала филм "У твојим рукама" у коме глуме Лидија Кордић, Медиха Муслиовић и Вадиха Љубунчић. 

Преостали филмови/сегменти који су снимљени у склопу ове иницијативе су: "Пакет" чији су аутори Душан Касалица (Црна Гора) и Теодора Ана Михаи (Румунија/Белгија), "Црвена мрља" који су режирали Уршка Ђукић (Словенија) и Габриел Тзафка (Грчка/Данска), "Знак" Елеоноре Венинове (Македонија) и Јоне Розенкиера (Израел / Швајцарска) и "Пљуни" чији су аутори Невен Самарџић (Босна и Херцеговина) и Каролина Марковиц (Бразил). 

Филмови су настали у оквиру пројекта "Southeast European Factory" (SEE Factory) према концепту "La Factory", који потписују Доминик Велински и "15 дана аутора". 

Маша Шаровић, рођена је 1993. у Суботици. Дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду где је студирала на Одсеку за филмску и телевизијску режију. 

Њен кратки филм "Град" (2016) премијерно је приказан на филмском фестивалу у Сан Себастијану и награђиван на бројним међународним филмским фестивалима.

Њен други кратки филм "Најдужи дани лета" (2017) премијерно је приказан на Сарајево Филм Фестивалу 2018. године, а потом на фестивалима у Љубљани, Софији... 

Тренутно похађа дипломске студије режије на Факултету драмских уметности у Београду. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести