Кривична пријава за све који су делили линк филма "Тома"

БЕОГРАД:  Филм "Тома" оборио је до сада два рекорда пола милиона гледалаца за прве три недеље приказивања, не рачунајући дијаспору и 32. 000 гледалаца у једном дану. Филм "Тома" се пре неколико дана нашао се на удару пиратерије.
1
Фото: Youtube Printscreen

О томе које су казне за починиоце кривичних дела и како се штите ауторска права у Србији у „Уранку“ на К1 телевизији говорили су Нина Вуковић, адвокат и Владимир Рајчић, директоер С.А.П.А (Антипиратска агенција Србије). Обоје су се сагласили да је највећи проблем то што су људи у Србији неинформисани о Закону о кршењу ауторских права.

"Људи не знају да је кривично дело и шеровање пиратских фајлова и сви они који су делили спорне линкове филма „Тома“ добиће кривичне пријаве", рекао је Рајчић. Није све што је на интернету бесплатно. Није нелегално да преузмете филм и да га погледате, али је кривично дело ако тај линк проследите даље. И за то одговара особа која шаље линкове." Како је објаснио Рајчицј, случај са неовлашћеним делејењем филма "Тома" доспео је у жижу јавности јер филм у биоскопима бележи рекордну гледаност.

Први линк филма "Тома подељен је у четвртак и обрисан је сат времена након пуштања али се потом појавио на самсунг cloud-у. Само на „Фејсбуку“ линк је имао 200.000 прегледа и подељен је више од 3.000 пута, рекао је директор Агенције за борбу против пиратерије." „Јутјуб“ препознаје нелегални линк, али „Фејсбук“ нема тај алгоритам. Не постоји филм који је избегао пиратерију, рекао је Рјчић и додао да је захвалан Одељењу за високотехнолошки криминал јер је брзо реаговало и сигуран сам да ћемо за неколико дана доћи до особе која је прва споран линк пустила у оптицај.

Адвокат Нина Вуковић је објаснила да су продуценти филма "Тома" носиоци ауторшких права.

"Само уз пристанак аутора се може дело користити. Нелегално је прослеђивати линкове. Морамо подићи свест грађана да је ово што се догађало претходних дана кривично дело које се законски санкционише, рекла је на К1 Нина Вуковић.

Подсећамо да је јуче ухапшена једна особа због неовлашћеног дељења филма на друштвеним мрежама. Кривични поступак је покренут против свих који су неовлашћено делили филм "Тома"

Филм „Тома“ је до синоћ у биоскопима у Србији видело 600.000 људи.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести