Манчевски: Филм ће преживети дигиталну револуцију

БЕОГРАД: Београдска премијера филма "Врба" редитеља Милча Манчевског заказана је за вечерас у Дворани културног центра Београда, а славни редитељ је за Танјуг казао да је филм жилав медија и да ће преживети актуелну дигиталну револуцију.
Танјуг/Тара Радовановић/Милча Манчевски
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Милча Манчевски

Драма "Врба" је прича о три Македонке које морају да се боре са контролом над својим телом, традицијом, оданошћу, трудноћом и усвајањем.

Оне нису намеравале да промене свет или друштво, али њихова борба да постану мајке чини их мало вероватним хероинама.

У филму играју: Сара Климоска, Наталија Теодосиева, Камка Тоциновски, Ненад Нацев, Никола Ристески, Петар Царановић, Ратка Радмановић.

Ово остварење настало је у копродукцији Северне Македоније, Мађарске, Белгије и Албаније 2020. године.

Манчевски напомиње да да је вечерашња премијера филма "Врба" заправо други покусај покушај да београдска публика види његов филм.

"Први покушај је обесмислила пандемија, па се радујем вечерашњем сусрету са публиком након пројекције филма" казао је прослављени редитељ.

Како каже, филм "Врба" се састоји од три приче.

"Две су савремене, а једна се одиграва у средњем веку. Све те приче спаја уневерзална тема љубави и потребе за мајчинством. У средишту приче су парови који покушавају да имају децу, али им то не полази за руком. Те приче се преплићу и у својим контрастима и то је оно што ће публика препознати од мог редитељског рукописа у филму "Врба"казао је Манчевски.

Њујорк Тајмс је укључио је филм "Пре кише" Милча Манчевског (1994) у свом водичу за попис најбољих 1.000 филмова икада направљених.

Добитник је више награда и признања.

Филм "Пре кише" (1994) је добио више од 30 награда, између осталог, награђен је "Златним лавом" за најбољи филм на Фестивалу у Венецији.

Филм је био номинован за Оскар у категорији најбољи страни филм.

Недаво на Фестивалу филмске режије у Лесковцу, Манчевски је добио награду "Живојин Жика Павловић" за афирмацију регионалне филмсе уметности у свету.

Према његовим речима остварења Жике Павловића су обележила југословенску кинематографију, баш као и филмови "Црног таласа" који су је прославили у Европи и свету.

"Сви ти филмови чине нашу кинематографску културну баштину коју не успевамо довољно да ценимо. Не могу да кажем колико има "неодољиве прљавштвине" Жике Павловића у филмовима млађух аутора са простора некадашње Југославије...Не гледам пуно филмова и трудим се да време трошим на обиласке галерија, читање, путовања, НБА лигу." казао је Манчевски.

За њега нема дилеме да се филм показао као жилав медиј, па ће, како каже, преживети и актуелну дигиталну револуцију.

"Преживео је телевизију, видео снимање, стриминг...Одлазак у биоскоп пружа посебан доживљај филма. Много је боље да попијете пиво у кафани са друштвом него кући у самоћи. Тако је и са биоскопом где делите колективни доживљај филма са другим људима. У биоскопу ниси најважније поруке на мобилном телефону, већ доживљај филма" казао је Манчевски.

Македоснки редитељ обожава НБА лигу, и признаје да нарочито ужива у партијама српског кошаркаша Николе Јокића.

"Јокић игра на мозак. То је очаравајуће. Навијам за Денвер јер игра феноменалну кошарку...као Сан Антонио пре тога..." казао је Манчевски.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести