Матић: Најутицајнији филмски људи Европе стижу у Београд

БЕОГРАД: Угостићемо најутицајније људе из области филма у Европи на обележавању јубилеја - 60 година од оснивања Филмског центра Србије, казао је Танјугу Гордан Матић директор ФЦС.
 60 godina od osnivanja Filmskog centra Srbije Foto: promo
Фото: 60 година од оснивања Филмског центра Србије Фото: промо

Матић је подсетио да је Филмски центар Србије настао је из Института за филм, у Београду 1959. године и да је шест деценија трајања тако вредне институције културе доказ континуитета изузетне кинематографије која је настајала на овим просторима.

"На обележавање нашег вредног јубилеја, 17. и 18. децембра, у госте нам долазе представници Филмског центра Француске, Министарства културе Италије, филмских центара Мађарске, Румуније, Грчке, Албаније из новонасталих земаља са простора некадашње Југославије. Њихов долазак нам потврђује да је српска кинематографија веома важна у Европи", казао је Матић и захвалио се свим озбиљним професионалцима који су водили Филмски центар Србије пре њега, јер су од те институције културе учинили место за поштовање читаве Европе.

Матић је посебно поносан, каже, на нову генерацију српских филмаџија којој је Филмски центар Србије пружио подршку у 2019. години.

"То су људи чије ће стваралаштво обележити наредне деценије наше, а надам се и европске кинематографије. Радује ме што осам редитеља ове године започиње своје професионално деловање у српској кинематографији стварањем дугометражних играних филмова. Имамо и четири дебитанта дугометражног документарног филма. Све то је озбиљан изазов и за много веће европске кинематографије и први пут се догађа у нашој културној средини", каже Матић и додаје да утицај српске кинематографије у региону расте.

Како каже, свим тим младим ауторима је заједничка енергија и страст коју испољавају према идеји настајања филма.

"С друге стране, њихове естетике и разумевање филма су потпуно другачији. Дуго нисмо имали такву генерацију, јер су се млади српски редитељи, углавном, окретали маркетиншким изазовима, како би што удобније обезбеђивали своју егзистенцију. Срећан сам што ћемо у нардна два или три месеца имати премијере дебитантских филмова неколико редитеља који чекају позиве са светских фестивала. Нема сумње да је Србија на простору Балкана једна од најзначајнијих кинематографских сила", казао је Матић.

Међу плановима Филмског центра за наредну годину Матић је истакао децентрализацију деловања институције културе коју води.

"Бићемо присутни кроз различите програме у Новом Саду, Новом Пазару, Суботици, Нишу Лесковцу, Зајечару. Наша идеја је да понудимо програме и комуницирамо са људима на територији читаве Србије који плаћају порез и на тај начин помажу снимање филмова и настајање кинематографије у нашој земљи", казао је Матић и најавио програм "Сценарији у фокусу", у оквиру којег ће угледни и озбиљни професионалци у области филмског сценарија из САД и Европе доћи у Србију.

"На тај начин неке утицајне људе из светских кинематографија припремамо за филмове који ће у Србији настајати 2021. и 2022. године", казао је Матић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести