МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ КУСТЕНДОРФ од 23. до 27. јануара на МЕЋАВНИКУ Кустурица саопштио име ОВОГОДИШЊЕГ ЛАУРЕАТА НАГРАДЕ Дрво живота (ФОТО)

Седамнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, одржаће се од 23. до 27. јануара 2024. године на Мећавнику, Мокра Гора.
s
Фото: Youtube Printscreen/Sputnik

Фестивал Кустендорф, под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града, као и претходних година у фокусу има подједнако младе филмске ствараоце и великане светског ауторског филма.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић истакла је да је Кустендорф постао један од најважнијих регионалних фестивала, а сигурно један од најбољих фестивала у свету.

Кустендорф заиста привлачи велику пажњу, зато што је филм без оних великих спектакл филмова. Поклоници филмске уметности моћи ће да уживају у великим делима великих мајстора кинематографије, зато што је један програм посвећен ретроспективи, односно најбољим режисерима света, као што је то традиција сваке године, али оно што овај фестивал чини посебним јесу откривања неких младих аутора, рекла је Гојковић.

Она је нагласила да је Кустендорф фестивал који у правом смислу те речи, слави уметност а не „размишља“ толико о комерцијали.

Оно што мене радује то је што ће се у једном од програма појавити српски филм, односно српско-француска продукција 'Lost Country' нашег режисера Владимира Перишића. Држава заиста издваја изузетна средства преко Филмског центра Србије за подстицај и развој кинематографије и има различитих полемичких мишљења да ли је то добро, да ли је то хиперпродукција филмова са серијама, али показало се да, кад држава улаже у квантитет, онда израдимо барем један добар филм после дужег времена и радујем се што је професор Емир Кустурица изабрао баш овај филм да буде приказан на 17. фестивалу. Ово је омаж филму какав смо некад волели, поручила је Гојковићева.

Фото: kultura.gov.rs

Оснивач, програмски селектор и директор Фестивала Емир Кустурица најавио је програм у четири програмске целине овогодишњег Кустендорфа и додао да ће награда „Дрво живота“ бити додељена награђиваном италијанском редитељу Матео Гаронеу.

У такмичарском програму који окупља младе људе који први пут искорачују у кинематографију својим филмовима, од укупно пријављених 536 краткометражних филмова учествоваће 17. За Златно, Сребрно и Бронзано јаје, као и за Награду 'Вилко Филач' за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Немачке, Аустрије, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Северне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије, рекао је Кустурица и изразио задовољство што фестивал превазилази регионални ниво окупљајућуи учеснике из целог света.

Постоји само један једини језик који филм успоставља а то је универзални светски језик, додао је Кустурица.

Гости фестивала биће редитељи филмова у програмској целини Савремене тенденције, Матео Гароне, Едоардо де Ангелис, Владимир Перишић, Иља Жељтјаков и Ђакомо Абруцезе. Награда фестивала „Дрво живота“ биће додељена награђиваном италијанском редитељу Матео Гаронеу.

Међународни жири чине: Сандро Веронези, италијански писац и публициста, Бојана Панић, српска глумица и Музафаркон Еркинов, филмски режисер из Узбекистана. О награди „Вилко Филач“ одлучиће директор фотографије из Рима, Владан Радовић и Мишел Аматје, директор фотографије из Француске.

Интересантно је да су сви редитељи из програмске целине „Нови аутори“, као и редитељи Едоардо де Ангелис и Ђакомо Абруцезе из програмске целине „Савремене тенденције“ били учесници у Такмичарском програму Кустендорфа са својим студентским радовима.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести