Милану Влајчићу награда "Небојша Поповић"

БЕОГРАД: Добитник Награде "Небојша Поповић" за 2018. годину је Милан Влајчић,филмски и књижевни критичар, публициста и новинар, саопштили су данас из Културног центра Београда. 
Milan Vlajčić,filmski i književni kritičar, publicista i novinar Foto:Youtube.com
Фото: Милан Влајчић,филмски и књижевни критичар, публициста и новинар Фото:Youtube.com

Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица, Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана "Поглед у свет", Фестивал ауторског филма, Фонд Б92, Фестивал "Слободна зона", Међународни фестивал документарног филма "Белдокс" и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу награду "Небојша Поповић" за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе. 

Влајчић је награђен за за вишедеценијско критичко разматрање актуелне филмске проблематике и ширење свести о значају филмске уметности у широком културном и цивилизацијском контексту.

У обraзложењу одлуке о награди жири у саставу Југослав Пантелић, Мара Прохаска Марковић и Стефан Иванчић, напомиње да је Милан Влајчић био је узор не само Небојши Поповићу, већ и многим филмским критичарима током последњих деценија. 

" Он је живи пример да су за добру филмску критику пођеднако потребни и знање и љубав према "покретним сликама". Таквим свеобухватним приступом према филмској уметности Влајчић је увек био поуздани ослонац не само филмским посленицима и критичарима филма, већ је постао омиљен и међу својим многобројним читаоцима Политике, у којој се оглашавао скоро двадесет година, а затим у последњих петнаест година привилегију да читају Влајчићеве критике и културне коментаре имају читаоци Блица. За све њих, али и за телевизијске гледаоце, кад је учествовао у многим дебатама или давао интервјуе у разним медијима, Влајчић је увек представљао, и и даље представља, онога коме се верује, било да је критички разматрао актуелну филмску проблематику или ширио свест о значају филмске уметности у широком културном и цивилизацијском контексту. 

Награда "Небојша Поповић" ће овогодишњем добитнику бити уручена 11. јануара у Дворани Културног центра Београда, у окружју филмског маратона. 

Награду чине новчани износ и уметнички предмет - плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује Филмски центар Србије, као и право и привилегија добитника Награде на селекцију филмског програма приликом доделе Награде за наредну годину.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести