МИЛОШ ТИМОТИЈЕВИЋ СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА КРИМИ ФИЛМОВЕ: Волим трилере какав је филм "Последњи стрелац" (видео)

БЕОГРАД: Свечана премијера домаћег филма "Последњи стрелац" Дарка Николића биће одржана 12. марта у Београду, а глумац Милош Тимотијевић за Танјуг каже да највише воли да гледа управо остварења у жанру трилера и кримића какв је Николићев филм остварења.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

Премијеру новог филма најавила је данас ауторска и глумачка екипа у сусрету са медијима у београдском биоскопу CineStar у склопу Ада Малл-а.

Још није утврђено да ли ће премијера бити у овом простору или на неком другом месту у нашој престоници.

На конференцији су говорили: редитељ Дарко Николић, глумци Ненад Јездић, Милош Тимотијевић, Миодраг Мики Крстовић и Александра Белошевић, сценариста Бранислав Јанковић, продуценти Никола Буровац и Данијел Ђурић, као и Зоран Савић, представник дистрибутерске куће "Блитз".

Милош Тимотијевић у последњих неколико година претежно игра у ТВ серијама ("Сенке над Балканом", "Јужни ветар 2", "Беса", "Мочвара", "Певачица", "Позив"), и филмовима ("Јужни ветар", "Траг дивљачи", "Пси умиру сами") у жанру криминалистичког или трилер филма.

Има се утисак да можда жанр бира њега, или глумац бира свој жанр, ипак, чињеница је да га редитељи и продуценти виде у тим улогама и жанровима.

"Глумци иначе не бирају сами улоге, једноставно немају ту врсту луксуза. Изаберу те шта да играш и онда то радиш. Очигледно ме за такве улоге и жанрове бирају да снимам. Добро је што ја заиста и јесам љубитељ тог жанра, крими тематике. Тако да волим да и снимам такве филмове и серије, најчешће приватно и гледам највише ту врсту остварења, самим тим немам никакав проблем што ме продуценти често виде у таквом жанру", искрено каже глумац за Танјуг.

"Последњи стрелац" је акциони трилер са драмском причом главног јунака инспектора Курузовића којег игра Ненад Јездић.

Након смрти вољене супруге он увиђа бесмисао свог живота, проводи дане са својим јазавичарем Чедом и чита књиге, све до тренутка када се после деценије проведене у иностранству у Београд врати његов непријатељ Атанасије (Миодраг Крстовић), познати балкански криминалац који је умешан у убиство супруге Курузовића.

Ту почиње акција коју предводи Балтазаревић (Милош Тимотијевић).

У главним улогама су Ненад Јездић, Миодраг Крстовић, Милош Тимотијевић, Александра Белошевић и Наташа Марковић.

Тимотијевић у својим улогама до сада је имао прилике да тумачи ликове који или испрва делују као да су негативци, а онда се испостави да су позитивни, или обрнуто, врло су му комплексни карактери.

"Мој лик у трилеру "Последњи стрелац" је управо на тако некој клацкалици, што је врло изазовно и узбудљиво за играње, да публика размишља је ли он позитиван или негативан. Било би сувише досадно да играм само негативца или искључиво позитивца. Јако је лепо играти човека који негде разуме моралну вертикалу, али је принуђен или га пут води да направи неку грешку", каже Тимотијевић и додаје да се у грчкој трагедији сматра да су позитивни сви они који су у једном тренутку прешли на погрешну страну, судбина их одведе на ту мрачну страну.

"Мој лик није толико расписан у сценарију, да видимо просто његове фазе, једна па друга фаза у развоју. Овде постоји једна елипса од 10 година, тако да га публика види пре и после", објаснио је Тимотијевић.

Премијера филма заказана је за 12. март, али Тимотијевић каже да тај датум нема никакве везе са трагичним догађајима 2023. године, једноставно случајно је одабран тај дан.

Славни глумац је играо у мини серији "Породица" о паду Слободана Милошевића и његове фамилије, док ће од 24. фебруара кренути серија "Сабља" такодје о нашој новијој прошлости, дакле баш тај фатални датум 12.03.2023. и атентат на премијера Србије Зорана Ђинђића.

Наравно, Тимотијевић игра и у "Сабљи", док је филм "Последњи стрелац" ипак фиктивна прича у савременом друштву о криминалу, полицији, државној безбедности.

"Све је могуће код нас, па и ова цела прича у филму "Последњи стрелац". Што сам више старији и како имам више животног искуства, говори ми да је у нашој земљи доста ствари могуће. Једино што мислим да је то у некој нормали, и да се у оквиру службе Државне безбедности овакве ситуације ипак не дешавају, да постоји неки херметички круг који се држи. Не бих рекао да постоје баш овакви осветници у животу као у нашем филму", рекао је Тимотијевић.

Филм је снимљен за само 20 дана, и глумац је на конференцији за новинаре приметио на првом читању сценарија да је потребно дуже времена да се сними овакав захтеван пројекат.

Посебно што је за тако кратак период неопходно да глумац буде максимално сконцентрисан и пружи све од себе да му се лик развије квалитетно од почетка до краја.

Могуће да глумцима тада ради адреналин.

"Искрено, када су ме продуценти звали и предложили за ову улогу, мислио сам да ће да се ради онако "трком", како обично кажемо. Ја не волим тако да радим. Ипак волим да имам времена за своју улогу. И онда није било тако на брзину, ми као глумци смо имали простора, нико нас није гурао, нисмо журили. Ту је важну улогу одиграо редитељ Дарко Николић, који је прагматично пришао целом послу. Имали смо довољно времена за дублове, а ја сам све снимио за десетак дана, што је за ову количину улоге, трећу по важности, сасвим довољно. Зато нисам нимало имао утисак да смо филм завршили за неко кратко време", закључио је Тимотијевић за Танјуг.

Милош Тимотијевић је у званичном сусрету са медијима изјавио да је за њега снимање протекло у дивној и пријатној атмосфери, да је одувек желео да ради са Ненадом Јездићем, и сада му се жеља коначно испунила.

"Та два лика се јако воле, а интерес стоји између њих. Било је ово узбудљиво путовање. Режисера Дарка смо имали за кормилом да то све води. Филм о служби ДБ код нас и треба да се снима камерно, интимније, у четири ока, не као у америчким филмовима са много акције, експлозије и убијања", изјавио је Тимотијевић.

Главни глумац Ненад Јездић је истакао да је изазов глумачког посла у томе да подразумева саосећање према речима и идејама које је писац сценарија створио те да је потребно имати емпатију према ликовима и садржају будућег филма.

"Овај жанр има своју законитост и тржишни принцип у свету кинематографије. Потребно ми је да нађем емотивну инспирацију и емпатију за свог јунака инспектора. Он је остао скроз сам након погибије супруге, и емоционални живот води само са својим псом, са њим је једино близак и са тек неким човеком", приближио је Јездић свој лик и додаје да је тај припадник ДБ-а имао некад углед, статус и моћ, из безбедносних естаблишмента, како се за њих прича, док је сада у филму остављен, на заласку, напуштен, готово одбачен.

Јездић је играо у шпијунској ТВ серији "Државни службеник" из три сезоне која делимично описује тај свет политике, интрига и убистава, те каже да је у "Последњем стрелцу" био императив да у глумачком смислу испрате тај жанр и миље закулисних радњи ДБ-а.

"Мој лик има најизраженије емоције са псом и надгробном спомеником своје жене. Он чини освету, а опет има у себи и простора за праштање, што је једини пут данас за спасење, разлог више да се бавимо овим сценаријем, ликом, темом. Глумци са пуно умећа и сви професионалци у свом послу су ово урадили врхунски", оценио је Јездић.

Он је нагласио да су провели лепих 20 дана снимања током лета 2023., да је било лако радити са редитељем Дарком Николићем, који је успевао једноставно да решава неке тешке позиције у новом филму.

"Тако су питали једног хирурга који је имао неку тешку операцију, како успева да све то уради. Хирург је кратко одговорио: "Нема вишка покрета". Мислим да је управо тако исто овде било у филму: нема вишка покрета, и успели смо да будемо брзи, квалитетни, ефектни, учинковити", закључио је Ненад Јездић.

Филм ће након премијере у Београду бити приказан у Новом Саду, а онда 14. марта креће у свим биоскопима, и по региону, Сарајеву, Бања Луци.

Редитељ Дарко Николић, након филма и серије "Једини излаз" (2022) и серије "Немирни" (2023), трећи пут се враћа криминалистичком жанру.

"Волим изазове, тако да сам добио овај текст као понуду и одмах сам је прихватио, решио сам да пробамо да се упустимо. Снимање филма је као кување: имате све састојке, неке додатке и методе, и начине како се нешто спрема. Сада је на вама како ћете нешто да изведете", објаснио је Николић.

Режисер је навео да је било напето снимити овај акциони трилер, да су услови били врло изазовни реализовати за релативно кратак период дугометражни играни филм, те да је он презадовољан резултатом.

Глумац Миодраг Мики Крстовић тумачи главног криминалца и признаје да није играо баш такве улоге до сада, изузетно сурове, мада каже да је у каријери имао контроверзне бизнисмене.

"Сада су ти ликови постали све старији како сам и ја старији, тако да ми је ова нова улога била изазов. Када сам прочитао сценарио и чуо који ће глумци играти, без дилеме сам одмах пристао. Колегиница Александра Белошевић ми је директан партнер, са њом имам највише сцена и морам рећи да је била изванредна", нагласио је Мики Крстовић, запажен у последње време у серијама "Дуг мору", "Јужни ветар: На граници", "Каљаве гуме", "Тајне винове лозе".

Споменута млада глумица Александра Белошевић је открила да је њена Барбара њој прва улога на филму, игра оперативца од главног негативца, те да је и њен лик изразито негативан.

Сценариста Бранислав Јанковић је описао да ликови нису тако једноставни црно бели, добри или само лоши, тако да ниједан светац није скроз частан нити је грешник у потпуности лош.

Продуценти су му тражили да напише сценарио за жанр трилера, а он је раније имао спремну драму. Онда је уклапао да се драма претвара у трилер, а трилер у акцију, и добили су филм "Последњи стрелац".

Поп музичари Никола Буровац и Данијел Ђурић, овде продуценти испред куће "Филм + Пицтурес", рекли су да су задовољни својим првим филмом, те се надају да старт дистрибуције буде 100 000 гледалаца. Глумац Ненад Јездић се тада убацио у причу и прогнозирао да би филм могао имати на крају милион гледалаца чиме би он био задовољан.

Продуценти су рекли да је писање сценарија трајало девет месеци према њиховој идеји, и да су желели да то буде веома квалитетно, не написано на брзину.

Буровац и Ђокић кажу да тек спремају нове пројекте за филмове, да је "Последњи стрелац" за љубитеље акционих прича и да они приватно воле крими жанр, те да сваки дан смишљају креативно шта ће следеће да продуцирају.

После филма, како имају довољно материјала, планирају и мини серију од четири епизоде.

Снимљена је и песма "Последњи стрелац" композитора Милоша Рогановића, коју пева поп музичар Борис Режак, и продуценти се надају да ће и песма бити велики хит, као и филм.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести