Награда "Небојша Поповић" Радославу Зеленовићу

Радослав Зеленовић добитник је овогодишње награде „Небојша Поповић”, за целокупан вишедеценијски рад у српском филму и кинематографији. 
1
Фото: Дамир Вујковић

Жири за доделу награде у саставу: филмски продуцент, уредник филмског програма Дворане културног центра Београда Иван Аранђеловић, председник, редитељка Светлана Поповић, прва добитница ове награде, и теоретичар филма, филмски критичар и уредник “Филмоскопије” Никола Радић, чланови, награду је донео једногласно, уз образложење да се додељује Зеленовићу за све вишегодишње значајне резултате у областима деловања, који су врло видљиви, а огледају се у залагању и труду у промоцији филма и кинематографије, у ширењу филмске критике и теорије, образовању младих кадрова на почетку свог професионалног рада у седмој уметности и стварању услова за што боље функционисање и даљи развој филмског промишљања, културе гледала филма и дијалога о филму као и што бољег функционисања кинематографије.

Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана “Поглед у свет” / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал “Слободна зона”, Међународни фестивал документарног филма “Белдокс” и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су ову годишњу награду, за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе.

Награда ће овогодишњем добитнику бити уручена у среду, 11. јануара у Дворани Културног центра Београда, у оквиру филмског маратона који је конципирао Павле Леви, добитник награде за 2021. Досадашњи добитници награде “Небојша Поповић” су: Светлана и Зоран Поповић (2016), проф. Владимир Влада Петрић (2017), Милан Влајчић (2018), Мирољуб Стојановић (2019), Срђан Вучинић (2020) и Павле Леви (2021).

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести