Награда у Берлину за руско-пољско-српски филм

Награду за сценографију и костим на јуче завршеном 68. Међународном филмском фестивалу у Берлину добио је руско-пољско-српски „Довлатов“ Алексеја Германа млађег, који ће ових дана бити приказан на Фесту и у којем главну улогу тумачи Милан Марић.
dovlatov
Фото: Промо

Филм "Не дотичи ме" румунске редитељке Адине Пинтилие освојио је награду Златни медвед за најбоље остварење. Исти филм је освојио и награду критике жирија ФИПРЕСЦИ. Сребреног медведа и велику награду жирија освојила је такође редитељка из Источне Европе: Пољакиња Малгорзата Жумовска за филм „Губица“, који је приказан посљедњег дана фестивала. Награда Берлинала за најбољу режију додељена је америчком редитељу Весу Андерсон за филм "Острво паса".

Антони Бажон добио је награду у категорији најбољи глумац за улогу у филму "Молитва", док је Ана Брун проглашена за најбољу глумицу за креацију у парагвајском остварењу "Наследници", које је добило и награду „Алфред Бауер“ за специјални уметнички допринос. Награду за сценарио понели су кући Мексиканци Алонсо Руизпалациос и Мануел Алкала за филм „Музеј“.

Током фестивала, који је трајао од 15. до 25. фебруара, приказано је око 400 филмова од којих се 19 такмичило за награду Златни медвед, о којој је одлучивао шесточлани жири на челу са немачким редитељем Том Тиквером.
М. С.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести