Паскаљевић, Јакшић и Зечевић добили годишње награде УФУС-а

Удружење филмских уметника Србије (УФУС) уручило је годишње награде за 2019. на свечаности у Аероклубу у Београду.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Награда за целокупно стваралаштво и допринос српској кинематографији додељена је истакнутим филмским уметницима: Горану Паскаљевићу, филмском редитељу и сценаристи, Милораду Јакшићу Фанђу, филмском сниматељу, и Божидару Зечевићу, филмологу.

У образложењу Комисије у којој су били Радослав Владић, главни сниматељ, Миљен Крека Кљаковић, филмски сценограф, Мирослав Јелић, редитељ анимираног филма, Бранислав Милошевић, редитељ, и Милан Кнежевић, редитељ, речено је да је Горан Паскаљевић “филмски поета чије је дело за узор и памћење”. Уважени редитељ је примајући повељу казао да са посебном емоцијом прима награду од својих колега, као и да је срећан што је за 10 година, колико је прошло од када је добио прву награду за животно дело, снимио још три играна филма.

Милораду Јакшићу уручена је повеља за “велику похвалу и трајну почаст”, на шта је он узвратио да му је ова награда “најзначајнија у животу зато што признање долази од колега. Критика и целокупно дело Божидара Зечевића спада у ризницу трајног знамења српског филма и културе, а његово перо и данас сјаји, истако је жири.  “Филм је интелектуална творевина од када је 1896. приказан први пут у нашој земљи.Тада је прорадила и изванредна критика… Ми данас можемо да се поносимо критичком мишљу”, казао је Зечевић.

Годишња награда за филмско стваралаштво у категорији дугометражног играног филма додељена је Мирославу Терзићу за режију филма “Шавови”. Аутор каже да је овај филм, о жени која сумања да су јој украли дете по рођењу проглашавајући да је умрло, радио из стомака, искрено гледајући да исприча причу о тим женама чија је судбина прилично трагична. Годишња награда за филмско стваралаштво у категорији дугометражног документарног филма додељена је Дарку Бајићу за режију филма “Линија живота” посвећеног његовом оцу, чувеном сликару и професору Милошу Бајићу који је својом уметношћу победио смрт у концентрационом логору Матхаузен.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести