Небојша Глоговац, In Memoriam: Одлазак једног од најбољих...

БЕОГРАД: Одлазак Небојше Глоговца трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, саопштила је његова матична кућа, Југословенско драмско позориште.
nebojsa glogovac
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Из ЈДП-а истичу да је Глоговац био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у повести српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења.

За Радослава Зеленовића нема дилеме да је отишао један од најбољих глумаца у региону. 

Напустио нас је врхунски уметник и предводник своје генерације у стваралачким оквирима, рекао је дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, поводом смрти Небојше Глоговца.  

Зеленовић је напоменуо да је последњи пут видео Глоговца у оквиру програма фестивала у Палићу. 

Питао сам се тада шта још може боље да уради тако талентован глумац. Гледао сам га у филму Рајка Грлића „Устав Републике Хрватске“ где је маестрално одиграо професора историје. Много ми је тешко. Знао сам да прогнозе нису добре, али сам се надао да је млад и да ће се узвући, казао је Зеленовић. 

На позоришну сцену Глоговац је ступио улогом у представи „Велика пљачка“ Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача, а потом заиграо у представама Југословенског драмског позоришта, чији је члан убрзо постао.     

За Бобана Јевтића директора Филмског центра Србије одлазак Небојше Глоговца представља ненадокнадив губитак за нашу културу. 

Јевтић је нагласио да је Глоговац био један од најбољих глумаца своје генерације. 

Много ми је жао. Изгубили смо великог уметника, једног од најзаначајнијих у историји наше кинематографије и позоришта. Велика ненадокнадива празнина остаје иза њега, казао је Јевтић.     

Глумац Воја Брајовић је казао да је Небојша Глоговац очаравао силином свог талента и несумњиво је био један од најбољих глумаца у Европи. 

Присуство Глоговца у нашим животима био је велики добитак за све нас, казао је Брајовић.

Били смо веома почаствовани што смо га гледали на телевизији, филму и у позоришту. Његов раскошни таленат нас је грејао. Одлазак Небојше Глоговца представља удар на наше посвећење позоришту. Глоговац је несумњиво био један од најбољих глумаца у Европи, казао је Брајовић.     

На друштвеним мрежама пријатељи и колеге опраштају се данас од славног глумца Небојше Глоговца који је преминуо у 49. години у Београду.

Његова пријатељица и колегиница Наташа Нинковић написала је на Фејсбуку: „Заувек у мом срцу! С анђелима мили мој“.

И Он бира и у своје рајско насеље позива најбоље! Нека ти је вечна слава велики глумче и часни човече!, написала је на Твитеру глумица Љиљана Благојевић.

Поруку поводом смрти Глоговца упутио је и популарни глумац из његове генерације Сергеј Трифуновић: „Не знам шта бих ти рекао, што већ не знаш. Једино што бих могао да ти кажем је, да кад дође мој час, волео бих да ме ти сачекаш тамо“.

Од Глоговца се опростио и Андрија Милошевић: „Почивај у миру, друже“.

Музичар Ђорђе Давид је на друштвеној мрежи написао: „Знао сам га као клинца још из Дечијег омладинског драмског студија РТС. Звао сам га Лобања. Од милоште. Нека су ти лаки путеви небески“.

“Почивај у миру“, написао је глумац Саша Јоксимовић, а глумица Катарина Богићевић се на Инстаграму опростила од Глоговца са речима „Нека те анђели чувају“.

Неке од улога по којима ће остати упамћен, како наводе, остварио је у филмовима „Буре барута“, „Небеска удица“, „Муње“, „Кад порастем бићу кенгур“, „До коске“, „Клопка“, „Бранио сам Младу Босну“, „Кругови“, те у серијама „Породично благо“, „Мој рођак са села“, „Вратиће се роде“, „Војна академија“...    

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести