Недеља руског дечјег филма од 16. до 18. септембра

БЕОГРАД: У Београду ће од 16. до 18. септембра бити одржана Недеља руског дечјег филма "Бајке детињства" чији је циљ да се српска публика упозна са играним, документарним и анимираним филмовима који су снимљени у руским студијима за децу и омладину.
masa i medved YT
Фото: Youtube Printscreen

Сви филмови који ће бити представљени имају тематику традиционалних породичних вредности и очувања духовне традиције словенских народа, наведено је у саопштењу Градске управе у ком се додаје да ће свечано отварање фестивала бити 16. септембра у 11 сати, у просторијама Омладинског позоришта "Дадов".

"Недеља филма има за циљ да упозна грађане Србије са елементима традиционалне руске културе, руским језиком и руском књижевношћу, са нагласком на поштовање и очување националне и светске културне баштине, на развој и поштовање културне, језичке и узрасне равноправности, толеранције и уважавање различитости", пише у саопштењу.

Ове године организатори ће представити програм савремених играних филмова као што су "Мали војник" Викторије Фанасјутине којим ће бити отворена Недеља филма, затим "Са подножја брда" Јане Пољаруш, Тамаре Цоцорије и Константина Кутуева и "Острво за поправљање" новосибирских аутора Дениса Вјазникова и Ане Протоковило.

Специјални програм посвећен двадесетогодишњици Савезне државе Русије и Белорусије припремљен је заједно са филмским студиом "Белорусија филм", а представиће га режисер играног и анимираног филма, сценариста, драматург, лауреат и добитник диплома са међународних и националних конкурса у области филма, музике и литературе Елена Турова.

Гости Недеље филма ове године ће бити филмски продуцент Алекасндар Голутва, заменик министра културе Новосибирске области Ирина Кузаева, аутори филмова Денис Вјазников и Јана Пољаруш, музички дует "ФЏ" (Ана Каркач и Евгенија Андрејкина), директор "Новосибирск киновидеопројекције" Марија Лендова и други.

Специјални догађај Недеље филма је традиционална презентација међународног културног пројекта "Мулт-Мост" у чијој реализацији су учествовала српска и руска деца, стварајући самосталне анимиране филмове.

Недеља руског дечјег филма "Бајке детињства" одржава се трећи пут у Београду, захваљујући сарадњи Града Београда са компанијом "Вифсаида" из Москве и Међународним фондом јединства православних народа, а у извршној продукцији Омладинског позоришта "Дадов".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести