"Није вам ово Берлин" најбољи филм Мерлинка фестивала

БЕОГРАД: Мексички филм "Није вам ово Берлин" редитеља Харија Саме проглашен је за најбоље остварење синоћ завршеног 11. филмског фестивала Мерлинка у Београду.
m
Фото: Tanjug/KomunikArt

Фестивал одржан у Дому омладине свечано је доделом награда за најбоље квир филмове у седам категорија и пројекцијом француског филма "Сјајни шкампи".

На церемонији затварања наступио је и словеначки бенд Сестре.

Награду је доделио жири који су чинили уредник културе у магазину НИН Драган Јовићевић, новинарка РТС-а и филмска критичарка Сандра Перовић, и редитељка Милица Томовић.

Признање "Special Mention " припало је бразилском филму "Socrates" Александреа Мората, у коме се истоимени главни лик суочава са изолацијом због своје сексуалности.

Награду публике за најбољи кратки филм освојио је „Крокодил" шпанског редитеља Хорхеа Јудиса. Радња се одиграва око јунакиње Алиције и њеног обраћања омиљеном јутјуберу Виктору.

За најбољи анимирани филм проглашено је остварење „Лептири у Берлину" ауторке Монике Мангањели, о чему је одлучио жири у саставу: Мирела Сребрић (редитељка), Владимир Матић Куриљов (уметник анимације), и Кристиан Ранђеловић (ЛГБТ активиста).

Награду међународног жирија за најбољи кратки филм добио је „Данте против Мохамеда Алија" холандског редитеља Марка Вагенара. Филм прати јунака Волфа који одбија да се у недељном бокс мечу бори против најбољег друга, због чега се цело село окреће против њега.

Жири у овој категорији, који су чинили филмски критичар Франк Финанс Мадуреира, редитељ Ентони Хиклинг и Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и уметнички директор Феста, оценио је у образложењу да филм "обнавља жар чисте и наивне страсти коју сви имамо негде у себи".

За најбољи документарни филм на фестивалу Мерлинка проглашен је "Док нас порнић не растави" из Португала, који је режирао Жорге Пеликано.

Награду за уметничку храброст, коју додељује часопис Промаја, припала је босанско-херцеговачком краткометражном остварењу "Фикус" аутора Андреја Волкашина.

Специјалну награду фестивала за најбољи домаћи филм добио је кратки филм "Подршка" редитељке Милице Малетин, која је нагласила да је то "ветар у леђа" за полазницу прве године студија. У њеном филму протагонисткиња Алиса покушава да се повери другарици Исидори, а она слути о чему се ради и то избегава.

Овогодишњи Мерлинка фестивал је од 5. до 8. децембра приказао 120 кратких, играних и документарних филмова, а специјални фокус био је на француској квир кинематографији.

Манифестација се од 2009. године сваког децембра одржава у Дому омладине Београда, а настала је са циљем да промовише ЛГБТ културу кроз филмску уметност и да доприноси смањењу социјалне дистанце према ЛГБТ популацији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести