Нови филм Питера Џексона је епска пропаст

Најављен као епски спектакл од којег студији из страхопоштовања зазиру већ деценијама и којег се једино Питер Џексон дохватио, да од њега направи нову гигантску СФ франшизу, филм „Смртоносне машине“оправдао је само први део приче, пише Босонога.
e
Фото: Youtube Printscreen

Према проценама експерата из филмске индустрије, које преноси магазин Варајети, „Смртоносне машине“ су на добром путу да се полупају за све паре. А кад кажемо „све“, мислимо на између 100 и 125 милиона долара, које ће овај филм по свему судећи изгубити.

Снимљен помоћу буџета који премашује 100 милиона долара, на које је додато још десетине милиона издвојених за промоцију, филм Кристијана Риверса очајно пролази на благајнама, где је прикупио тек 42 милиона. Иако му тек следи излазак на огромно кинеско тржиште, чињеница да је овако мало интересовање за њим на другим кључним тржиштима, попут САД, Русије, Уједињеног Краљевства, Аустралије и Јужне Кореје, указује на неизбежну пропаст једног врло амбициозног пројекта.

Управо му је амбициозност и дошла главе, сматрају упућени. Мало познато штиво на којем је заснован и одсуство великих звезда у глумачкој постави сигурно нису помогли у привлачењу публике (јер шта брига Амере за сав таленат Хере Хилмар), али је ексер у ковчег највероватније закуцала необична премиса о постапокалиптичном свету у којем мегаградови на точковима прождиру једни друге. Она се показала, не само прескупом и сувише конфузном за представљање на екрану, већ и тешко појмљивом и мало привлачном за масе гледалаца.

Иако је Џексон, овај пут у улози продуцента, имао жељу да „Смртоносне машине“ развије у нови епски серијал, све су прилике да ће њене моторе морати да угаси већ након прве вожње. Баш попут својих мегаградова који прождиру једни друге, филм је, чини се, појео самог себе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести