Нови филмски фестивал у Голупцу

БЕОГРАД: У Голупцу од 6. до 9. јуна биће први пут организован Голубачки фестивал историјског филма под називом "Испод површине", најављено је на конференцији за новинаре у просторијама Туристичке организације Србије.
e
Фото: pixabay.com

У сали биоскопа Голубац биће приказано пет филмова уз изложбе и разговор са ауторима.

На отварању публика ће имати прилику да погледа играно-документарни филм "У почетку беше реч - Мирослављево јеванђеље" Бошка Савковића који прати судбину рукописа из 12. века од његовог настанка до уписа у Унескову библиотеку "Памћење света" и том приликом биће изложена фототипска издања Мирослављевог јеванђеља из различитих векова.

На програму ће бити и документарац "Бог да прости" Бошка Милановића о тајној ликвидацији српских глумаца у јесен 1944. и почетком 1945. године када се партизанска власт обрачунавала са политичким непријатељима, под плаштом "државних непријатеља и колабораната".

Публика ће моћи да погледа и документарни филм "Мора да ово није све" Уроша Максимовића о Јовану Симићу који је почео да продаје своје спортске дресове како би спасао живот мале Нађе Новаковић оболеле од ретке болести крви, затим "Бревијар" Горана Шљивића о Медитерану као колевци савремене цивилизације и "Тајна дунавског вилењака" Душана Војводића који говори о операцији "Дунавски вилењак" у оквиру које је по наређењу немачког генерала Валтера фон Штетнера у зони Прахова потопљено више од 220 бродова како не би пали у руке Црвеној армији.

Извршни продуцент фестивала Бошко Савковић је приметио да су ретки фестивали историјског филма, а да историја представља битан део туризма, због чега су се и одлучили управо за те филмове.

Говорећи о називу фестивала, нагласио је да увек постоји паралелна историја и истина која се крије иза званичне историје, као и аутори који је откривају.

Фестивал организује Народна библиотека "Вељко Дугошевић", као једина установа културе у општини Голубац, а вршилац дужности директора Јасмина Глишић каже да и им је циљ да од следеће године та манифестација постане међународна и такмичарског карактера, подсетивши да су се до 1989. године у Голупцу одржавали Дани филмске комедије.

Улаз на пројекције је бесплатан, а посетиоци ће на поклон добити књигу у издању Креативне радионице "Балкан".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести