Новосадска премијера филма Тома 5. септембра

БЕОГРАД: Након премијерног приказивања у Нишу, филм "Тома" у режији Драгана Бјелогрлића, своју новосадску премијеру имаће под звездама, последњег дана отварања Калеидоскопа културе, у недељу, 5. септембра на главној сцени Филмског фестивала "Обнова" у Креативном дистрикту, најавили су из организације Калеидоскопа културе.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Пројекцију филма о симболу српског соула, Томи Здравковићу увеличаће и део глумачке екипе, који ће поздравити посетиоце новосадског Калеидоскопа културе.

Филм "Тома" представља импресионистички портрет Томе Здравковића који приказује његове почетке, врхунац славе, његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, баш као и однос са великим бројем пријатеља које је имао у уметничком миљеу тадашње Југославије.

Поред Томе, кроз филм су приказани и животи познатих уметника тог времена, као што су Зоран Радмиловић, Мика Антић, Тозовац и други.

У филму играју Милан Марић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Сања Марковић, Паулина Манов, Милан Колак, Мирјана Карановић и други.

Филмски фестивал "Обнова", у оквиру ког ће публика и гледати филм "Тома", биће одржан по други пут у Новом Саду, а љубитељи седме уметности моћи ће на три сцене смештене у Креативном дистрикту (Обнова, Колосек и Погон) да гледају култне филмове српске кинематографије.

Цео програм Филмског фестивала "Обнова", али и комплетан програм отварања Калеидоскопа сви заинтересовани могу пронаћи на линку.

Четири дана отварања Калеидоскопа културе у Креативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра.

Кроз пет уметности - архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми ће бити одржавани широм Новог Сада.

На отварању Калеидоскопа културе новосадској публици биће представљен и национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће бити представљен Пројекат Разлике: Врт новосадске Академије уметности.

Такође, биће одржана и ЦГА конференција која ће окупити професионалце из области компјутерске графике, као и изложба "Материја кроз време. Песак, дрво, камен и метал у ери дигитализације" студената и младих уметника из аустријског Ст. Полтена.

Девета уметност такође ће бити заступљена на овогодишњем отварању кроз изложбу "Стрипом кроз Белгију", публика ће моћи да погледа скулптуру Гојка Дутине "Пустињско поларни воз“, као и пројекат "Авенија мимова" Алексе Вујовића.

Публика ће имати прилике да ужива и у Филмском фестивалу "Обнова", представама у оквиру Инфанта, представи "Гранд хотел" чувеног београдског театра Мадленианум, као и несвакидашњем перформансу Нестабилан/Инстаблеу, француског уметника Николе Фрезоа.

Музички програм на отварању четвртог Калеидоскопа културе обележиће и наступи бендова Репетитор, Кило кило банда, Дабишка, затим концерт Земља грува и наступ ди-џејева: Владимира Аћића, Новака, Закирија и ди-џеја Страна музика.

 

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести