О БОЖЕ, ПА ОВО НИЈЕ СРБИЈА О КОЈОЈ САМ СЛУШАЛА, СВЕ СУ БИЛИ СТЕРЕОТИПИ Велика светска звезда одушевљена Златибором, на српској планини се снима филм о Божићу (ФОТО)

ЗЛАТИБОР: Божићна трпеза, чесница, бадњак и други наши традиционални обичаји ове зиме су у кадровима америчких филмаџија, екипе из које већина први пут борави на нашим просторима, јер они снимају на снежном Златибору играни филм америчко-енглеске продукције „Божић у Србији’”.
1
Фото: РИНА

Одушевљени пределима и предусретљивошћу људи овог краја на први поглед су се заљубили у нашу земљу.

Редитељ Рајан Девар главну улогу поверио је глумици Каприс Буре, која је продуценткиња филма и заслужна што се овде снима. Каприс Буре једна је од најфотографисанијих жена света, телевизијска личност, модел, пословна жена рођена у Америци, а преселила се у Лондон где води своју компанију. У ’’Божићу у Србији’’ игра редитељку дебитантског филма чијег главног глумца тражи у снежној Србији, који је, упркос одбијању да се врати филму, упознаје са традиционалним српским Божићем.

Фото: РИНА

– Желела сам да снимим божићни филм, тражила место с доста снега, па на Златибору упознала родни крај Младена Лазаревића кога сам познавала. Будући да сам Американка, а код нас људи не знају много о Србији, Младену сам на тај предлог рекла: ’’Ух, не знам’’. Али ипак дошла и лудо се заљубила у Златибор, у Србију – изјавила је за РИНУ Каприс, додајући:

– Могла сам било где у свету да снимим божићни филм, то је за једну од највећих ТВ станица у Америци. Па дошла сам овде и рекла: ’’О, Боже, ово није Србија о којој сам слушала, јер Американци су склони да праве стереотипе, мислим на ратове’’. Видела сам овај крај и схватила да морамо овде снимати. Позвала писца, описала јој виђено и лепоту људи и места, што је она уградила у прелепи сценарио. Желим да свет види праву Србију, прави Златибор, каже Каприс.

Главне заслуге за долазак америчких филмаџија на ’’златну планину’’ носи наш човек из света Младен Лазаревић, Златиборац из Трнаве и Гостиља. Живот га је прво одвео у Мађарску, па затим у Чешку где живи с породицом и води успешну грађевинску фирму.

– Као дете често сам био са бабом и дедом у Гостиљу, волим овај крај који ме увек привлачи. Сваки пут кад имам одмор са својом децом и супругом радо дођем кући, ту ми живе и родитељи. Позитивна емоција у мени према свом Златибору дала ми је подстицај да направимо нешто што ће наш крај свету приказати у суперлативу – рекао је локалним медијима Лазаревић.

Фото: РИНА

Он додаје да је на снимање дошла цела екипа, много људи из иностранства који раније нису били у нашој земљи.

Испочетка их је изненадила наша искрена љубазност према њима, а временом нису крили одушевљење, неки су и поједине српске речи научили. Филмска екипа има подршку општине Чајетина и Туристичке организације Златибор. Уз помоћ челних људи општине Милана Стаматовића и Арсена Ђурића и директора ТО Златибор Владимира Живановића покренули смо овај пројекат и успешно добили све локације за снимања. Врло сам им захвалан, као и другим мојим земљацима који су допринели да се филм реализује – изјавио је на Златибору Младен Лазаревић.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести