Од Гоје до Оскара: Награђивани филмови на Шпанском метру у ДКЦ-у

БЕОГРАД: Главни програм 14. Шпанског метра, фестивала филма на шпанском језику, отворен је синоћ у Дворани Културног центра Београда, а до краја месеца публику очекују филмови са престижних светских фестивала, награђени бројним признањима.
s
Фото: Tanjug ( Filip Martinović)

Српском премијером комедије "Сентиментално" познатог шпанског редитеља Сеска Гаја, уз салве смеха у пуној сали ДКЦ-а отворен је "Савремени филм", главни фестивалски програм.

Институт Сервантес у Београду, у сарадњи са амбасадама Шпаније, Мексика, Аргентине и Чилеа, одабрао је најбоља остварења новије продукције која, премијерно пред српску публику, стижу са шпанског говорног подручја.

Филм "Сентиментално", прича о два посве различита брачна пара, са одличном глумачком екипом, имао је чак пет номинација за награду Гоја, признање које додељује шпанска академија за филмску уметност.

Поред номинација за најбољи филм, режију и адаптирани сценарио, за своје изванредне улоге номиновани су и глумци Гриселда Сисилијани и Алберто Сан Хуан, који је и освојио ово признање.

Због великог интересовања ова емотивна комедија биће приказана на додатној пројекцији заказаној за суботу, 28. мај у 20 часова.

"Савремени филм" ове године доноси и хваљени чилеански политички трилер "Паук".

Редитељ Андрес Вуд храбро се упустио у приказ групе младих десничара који су учествовали у рушењу Аљендеове владе, а који деценијама касније поново покушавају да оживе своје националистичке идеје.

Осим што је био номинован за награду Гоја у категорији најбољих ибероамеричких филмова, овај трилер био је и чилеански кандидат за Оскара.

На програму шпанског метра "Паук" је 25. маја у 20 часова.

Аргентинске "Добре намере" филм је који говори о не претерано одговорном оцу који ће морати да поразмисли о својим жељама и приоритетима, а који је са успехом приказан на престижним филмским фестивалима у Торонту и Сан Себастијану.

Ово остварење било је номиновано за чак осам признања Сур (Премио Сур), познатијих и као аргентински Оскари, а награде је однело у пет категорија: најбољи дебитантски филм, најбољи оригинални сценарио, најбољи споредни глумац, најбољи нови глумац и најбоља нова глумица. Београдска публика моћи ће да погледа ову филмску причу у недељу, 29. маја у 20 часова.

Осим "Савременог филма", публику ДКЦ-а ове године очекује и нови програм насловљен "Нови ибероамерички филм".

Реч је о филмском одабиру направљеном у сарадњи са познатим Фестивалом ибеоамеричког филма који се одржава у Уелви, са циљем да прикаже награђивана остварења са тог фестивала.

Тако ће на шпанском метру, у уторак 24. маја, бити приказани филмови "Мирјам лаже"(18х) из Доминиканске републике и аргентински "Стални посао" (20х), који су понели главне награде овог фестивала, оне за најбоље филмове.

У оквиру овог програма публика ће моћи да погледа и перуанског кандидата за награде Оскар и Гоја, црно-бели филм "Песма без имена", који је светску премијеру имао на престижном филмском фестивалу у Кану.

Редитељка Мелина Леон снимила је дирљиву причу о андинској музичарки, чија новорођена ћерка нестаје услед политичког хаоса који захвата земљу, и новинару који се заједно са њом упушта у истрагу.

Још један тематски програм биће приказан у ДКЦ-у, у оквиру овогодишњег шпанског метра.

Реч је о одабиру филмова под називом "Женски угао. Пркосни поглед", који доноси преглед најзанимљивијих остварења шпанских филмских ауторки.

Чувени Међународни филмски фестивал у Ротердаму био је одскочна даска за остварење "Пркосни бљесак", који ће публика моћи да погледа у недељу, 29. маја у 18 часова. Хваљена драма, окићена признањима у Малаги, Сан Себастијану и Лисабону, води нас у једно мало село пред изумирањем, чије се жене окупљају како би прекинуле монотону свакодневицу и оживеле успомене на место у којем су некада биле срећне. У оквиру овог програма публици ће бити представљена и два одлична документарна филма.

Храбро остварење "Диши" (26. мај, 18х) залази иза решетака једног каталонског казнено-поправног дома и прати животе њихових затвореница.

Динамичан и емотиван филм "Космичка песма. Нињо из Елћеа" (27. мај, 18х) увлачи публику у живописан свет фламенка вишеструко талентованог и веома успешног музичара који наступа под именом Нињо де Елће.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести