Од „Миљенице” до „Црног анђела” у биоскопу КЦНС

НОВИ САД: У биоскопу Културног центра Новог Сада вечерас почиње филмска смотра којом се традиционално, још од 1971. године, поводом Феста новосадској публици представљају актуелна остварења светске кинематографије.
miljenica
Фото: Youtube Printscreen

Програм отвара „Миљеница” Јоргос Лантимос, филм о необичној владавини британске краљице Ане, који је освојио десет номинација за Оскара а потврдио једну - Оливија Колман награђена је за најбољу женску улогу, али су крај ње сјајне роле оствариле и Ема Стоун и Рајчел Вајс. Пројекције „Миљенице” су у 17 и 21 сат, док ће други филм данашњег програма, награђивани либански „Капернаум” Надине Лабаким бити приказан од 19 и 23 сата.

Сутра ће бити приказани „Украдени Карвађо” Роберта Анда (17 и 21) и „Цео свет је твој” (19 и 23) Ромаина Гавраса, док је петак резервисан за „Догмана” Матеа Гаронеа (17 и 21) и „Присне непријатеље” Давида Елхофена (19 и 23).  Суботњи програм биће у знаку „Двоструког живота” Оливера Асајас са Жилијет Бинош у главној улози (19 и 23) и биографске драме „Едмон” Алексиса Михалика о аутору „Сирана де Бержерака” – француском писцу и драматичару Едмону Ростану. Предстојећи филмски викенд затварају у недељу „Жена у рату” Бенедикта Ерлингшона (17 и 21) и колумбијско остварење „Птице селице”, које потписују Марија Камила Ариајс и Жак Тулемон Видал.


„Случај Макавејев” до краја марта

Како је за „Дневник” најавио уредник филмског програма КЦНС, у договору са екипом филма „Случај Макавејев” до краја марта ће у Новом Саду бити приређена специјална новосадска премијера овог остварења.

Овај документарац Горана Радовановића је прексиноћ у Комбак дворани први пут приказан домаћој публици, одушевивши и филмске зналце али и обичне поклонике седме уметности.


Почетак следеће седмице обележиће прича о одрастању „Као риба на сувом” Лизе Брухлман (17 и 21) и регионални хит „Осми повереник” Ивана Салаја, последње остварење у којем је глумио Иво Грегуревић (19 и 23). У уторак, 5. марта, од 17 и 21 час биће приказан јапански „Мираи”, који је номинован за Оскара“ у категорији најбољег анимираног филма, а од 19 и 23 сата „Хотел Мумбај” Ентонија Мараса. Велики фестивалски хит „Хладни рат”, који је Павелу Павликовском донео Златну палму за режију као и номинацију за Оскара у истојк категорији, на програму је у следећу среду (17 и 21 сат), а истог дана на репертоару ће бити и „Визија” Наоми Кавасе , али од 19 и 23 часа.

У четвртак, 7. марта, поклоници историјскиг спектакла биће у прилици да уживају у руској „Тврђави” Игора Зајцева, снимљеној према мотивима романа Алексеја Иванова (17 и 21), док ће исте вечери на програму бити и домаћи „Режи” Косте Ђорђевића, и то од 19 и 23 сата, с тим да ће ово остварење бити приказивано и у петак, суботу, недељу и понедељак од 19 часова. У петак, 9. марта. за пројекције од 17 и 21 час предвиђен је филм „Три дана у Киброну” Емили Атеф о легендарној глумици Роми Шнајдер, у суботу у истим терминима на програму је јужнокорексји „Изгарање” Ли Чанг-Донга, док је недеља резервисана за „Кратер”, остварење између документарца и реалистично испричане филмске приче, коју потписују Лука Белино и Силвија Луци. На крају, за финале је остављен аргентински „Црни анђео”, филм Луиса Ортеге који као продуцент потписује Педро Алмодовар, а говори о најозлоглашенијем аргентинском серијском убици.

Цене улазница су 300 динара за пројекције од 17 и 23 сата, те 350 динара за пројекције од 19 и 21 сат.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести