ОДРЖАНА СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА "Хероји Халијарда" у Горњем Милановцу

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Специјална пројекција домаћег играног филма "Хероји Халијарда" сценаристе и редитеља Радоша Бајића, свечано је одржана синоћ у Великој сали Дома културе “Мија Алексић” пред препуним гледалиштем, објавили су продуценти на друштвеним мрежама.
РИНА
Фото: РИНА

Ауторска и глумачка екипа је присуствовала овој пројекцији: Радош Бајић, Нела Михаиловић, Небојша Љубишић, Недељко Бајић, Нина Нешковић, Милан Васић, Чубрило Ћупић, Иван Вучковић, Ђорђе Марковић и други.  Они су добили дуготрајни аплауз од барем 10 минута након завршене пројекције двочасовног ратног спектакла који је сниман од 2021. до 2022. године.

Подсетимо, званична премијера је заказана за 10. октобар у Мтс Дворани у Београду.

 У част обележавања годишњице операције Халијард, велики филмски пројекат је имао ексклузивну премијеру.

Општина Горњи Милановац 2021. године потписала је Протокол о сарадњи са продуцентском кућом "Contrast studios" оснивача Радоша Бајића и на тај начин стекла статус Домаћина филма "Хероји Халијарда"

Сценариста, редитељ, продуцент, и један од глумаца Радош Бајић обратио се пуној сали након пројекције речима захвалности.

Бајић је поздравио житеље Горњег Милановца и места у околини из Прањана, Леушића, Дружетића, Матовића, Брајића.

"Данас је један велики дан. После пет година наших снова, у прилици смо да урадимо оно што смо обећали, да прво вама, у овом прелепом здању Дома културе, прикажемо играни филм у који смо уложили изузетно много труда, снова, емоција, жртвовања, одрицања. И не замерите, мислим да имамо разлога да будемо мало поносни и вечерас мирни и задовољни", истакао је Радош Бајић синоћ у свечаном обраћању публици.

Фото: РИНА

Комплетан аутор се у петак вече захвалио свима који су помогли да се реализује овако захтеван пројекат, са којим Бајић, како је открио, "вероватно приводи крају своју можда и глобалну каријеру" и додао – “али нећемо сада о тим тужним темама”.

Бајић је упутио захвалност домаћину пројекта, општини Горњи Милановац, становницима села Прањани и околним местима где су изузетно лепо дочекани и имали задовољство да се осећају као код куће због дивног гостопримства, током дугих месеци снимања тако захтевног ратног остварења.

Редитељ и сценариста је открио да су овој премијери присуствали и представници Фондације “Халијард”, кадети америчког војног ваздухопловства, те је изразио наду да ће они "понети праве утиске о томе шта представља овај филм, шта је српски народ, шта је Србија, и то је порука коју смо желели да пошаљемо".

"Играни филм "Хероји Халијарда", онако како смо то обећали, од вечерас је кренуо према својој публици, у земљи и целом свету, и то је кренуло из овог дивног града Горњег Милановца, ових дивних предела, и то је управо лепота овог филма”, закључио је Радош Бајић.

Ратна драма инспирисана истинитим догађајима, „Хероји Халијарда” неиспричана је прича о трагедији једног времена, о херојству и безнађу, пријатељству, жртвовању и племенитости, љубави и доброти.

У пролеће 1944. године, у тренутку завршнице Другог светског рата, у једном српском селу у току је највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота (више од 500) у историји светског ваздухопловства, позната као "Операција Халијард”.

Продуценти најновијег филма су кућа “Contrast Studios”, компанија Телеком Србија, Радио телевизија Србије, уз подршку Филмског центра Србије, а планирана је и мини серија "Ваздушни мост" на РТС 1, према овом филму, када остварење продје биоскопску дистрибуцију.

Сценарио осим Радоша Бајића потписује и наш највећи драмски писац Душан Ковачевић, док су продуценти, уз Бајића, његова деца – Недељко Бајић и Јелена Бајић Јочић.

Главне улоге тумаче, осим наведених и присутних на премијери  - Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Никола Ракочевић, а у пратећим епизодним ролама наступају - Љиљана Благојевић, Бранислав Лечић, Љиљана Стјепановић, Јово Максић, Вучић Перовић, Радован Раша Вујовић, Небојша Дугалић, Војислав Воја Брајовић, Вања Ејдус, Слободан Бода Нинковић, Драган Петровић Пеле, као и већи број разних енглеских и америчких глумаца.

Музику потписују Биља Крстић и Драгомир Мики Станојевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести