Осам српских филмова у Кану

БЕОГРАД: Ова година ће бити једна од најуспешнијих када је у питању представљање српске кинематографије на Канском филмском фестивалу - биће приказано осам филмова и потписан Уговор о сарадњи између Француске и Србије, најавио је Филмски центар Србије.
Epa (Sebastian Nogier)
Фото: Epa (Sebastian Nogier)

У оквиру програма „Acid Trip“ биће приказано седам српских остварења, док је у званични програм „Кан класик“ уврштен филм "Скупљачи перја" (1967) Александра Петровића, који се нашао у селекцији 16 филмова од 1946. до 1992. године „који су стварали историју канског фестивала“.    

Филм је снимљен у продукцији Авала филма из Београда, један је од најзначајнијих Петровићевих филмова у којем су значајне улоге остварили Беким Фехмиу, Оливера Катарина, Гордана Јовановић, Бата Живојиновић, као и Мија Алексић и Рахела Ферари.

Пројекција Петровићевог филма заказана је за 24. мај у дворани „Буњуел“ са почетком у 21.30 сати, а присуствоваће Оливера Катарина, најавио је Филмски центар Србије.

У оквиру програма „Acid Trip #1: Serbia“ Фестивал ауторског филма ће представити седам филмова младих српских редитеља: два дугометражна и пет кратких. 

Публика ће 19. маја имати прилику да погледа кратке филмове „Транзиција“ Милице Томовић, „Камен у руци“ Стефана Иванчића, „Излаз у случају опасности“ Владимира Тагића, „Dos patrias“ Косте Ристића и „If I Had it My Way I Would Never leave“ Марка Грбе Синга.

Дугометражни филм „Влажност“ Николе Љуце на програму је 20. маја, а „Реквијем за госпођу Ј“ Бојана Вулетића 21. мај. 

Све пројекције почињу од 16 часова у биоскопу „Александар III“, а њима ће присуствовати аутори филмова чији ће долазак у Кан помоћи Филмски центар Србије.     


Кански фестивал се одржава од 17. до 28. маја, а у конкуренцији за престижну Златну палму налазе се нови филмови Михаела Ханекеа, Софије Кополе, Мишела Азанависијуса, Фатиха Акина, Ное Баумбаха, Франсоа Озона… 

Председник жирија биће шпански редитељ Педро Алмодовар, док ће италијанска глумица Моника Белучи, звезда најновијег филма Емира Кустурице, водити церемоније отварања и затварања фестивала.


У Кану ће током трајања фестивала бити потписан и Уговор о сарадњи између француског Националног центра за кинематографију и покретне слике и Филмског центра Србије, који је проистекао из блиских веза две земље у области кинематографије и традиције културне сарадње, као потребе за јачање билатералних односа у циљу подстицања трансфера знања и размене добрих пракси. 

Своје учешће на Кану су ове године изборила два српска продуцента која ће представити своје нове пројекте. 
Јована Николић ће у оквиру програма „Продуценти на потезу“ представити пројекат документарног филма „Црна свадба“, који режира Драган Николић. 

Милан Стојановић ће у оквиру „Продуцентске мреже“ представити пројекат новог играног филма у режији Ивана Икића, мелодраму „Корисници“.

Филмски центар Србије ће, као и годинама уназад, бити присутан на Канском фестивалу. Ове године на штанду ФЦС заинтересовани ће моћи да добију два каталога.

У првом су представљени играни филмови, како они који су завршени и приказани у претходних годину дана, тако и нови пројекти у фази продукције, постпродукције и припреме, укључујући и мањинске копродукције и филмове награђене на Фесту и Мартовском фестивалу - око 60 играних филмова различитих дужина и жанрова. 

У другом каталогу заступљени су искључиво документарни филмови - њих преко 40, подељених у четири секције (Приказани/завршени филмови, У продукцији & постпородукцији, Мањинске копродукције и Филмови награђени на Мартовском фестивалу). 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести