Отворен 28. Сарајево филм фестивал

САРАЈЕВО: Сарајево филм фестивал (СФФ) свечано је отворен вечерас у Народном позоришту приказивањем филма "Троугао туге" Рубена Остлунда, коме је уручено почасно "Срца Сарајева", као и украјинском редитељу Сергеју Лозници.
s
Фото: Tanjug

Олсунд је посетиоцима и званицама у Народном позоришту рекао да му је драго што се вратио у Сарајево и што је поново део СФФ на чијем је 25. издању био председник жирија .

Пред почетак приказивања "Троугла туге", добитника Златне палме у Кану, Ослунд је присутнима одржао мало показно предавање зашто је боље филмове гледати у дворани него на мобилном телефону.

Држећи мобилни Ослунд је указао да је гледање филма на телефону индивидуалистички чин, док фестивал неко припрема и нуди ствари о којима се после може расправљати.

То је та велика разлика у посматрању. Срећан сам што сам поново овде, нагласио је шведски синеаста, који се појавио у присуству неколико чланова екипе "Троугла туге" међу којима је био и глумац Златко Бурић.

Остлунду је почасно "Срце Сарајева" за изузетан допринос филмској уметности уручено засебно у простору Љетњег кина Цоца Цола /Опен Аир, где је такође вечерас приказан "Троугао туге".

Награђени Ослундов филм је сатира која, кроз пут манекенског пара јахтом на Карибе који се завршава броодоломом, тропски рај претвара у кошмарну метафору за крај западне цивилизације.

Један од копродуцената филма је Обала Арт Центар из Сарајева, у оквиру заједничког пројекта Обала Арт Центра - Сарајево Филм Фестивала и Турске државне радио-телевизије (ТРТ) “Сарајево град филма за глобалне екране” (СЦФ ГС).

Уручујући Лозници почасну награду "Срце Сарајева" за изузетни допринос филмској ументости, директор СФФ Јован Марјановић је истакао да се ради о "једном од најпровактивнијих филмаша данашњице".

Марјановић је између осталог истакао да Лозница својим темема драматичног односа прошлости и садашњости наставља да помера границе наших размишљања стварајући уметност.

Лозница је истакао да му "предивно ''Срце Сарајева''" много значи и "из дубине душе" се захвалио СФФ-у на награди и подршци његово раду.

Украјински синеаста је подсетио да је у недавној историји Европе "Сарајево постало симбол људске трагедије, отпора и достојанства".

Моја земља данас, Украјина, је такође под бруталним нападом веома бруталног и насилног агресора и зато ова подршка и награда из Сарајева ми је толико драгоцена, истакао је Лозница.

У кратком обраћању Марјановић се посебно захвалио оснивачу и до прошле године директору СФФ-а Мирсаду Пуриватри.

Црвеним тепихом су пред отварање прошетале бројне званице међу којима су били српски глумац Милан Марић међу осталим члановима жирија "Такмичарске селекције - играни филм", градоначелница Сарајева Бењамина Карић и високи представник Клаус Шмит.

На крају церемоније селекторка "Такмичарског програма - играни филм" Елма Татарагић је подсетила да ће се на 28. СФФ-у такмичити 51 филм у селекцијама играни, документарни, кратки и студентски филм.

Татарагић је подсетила да ће у "Такмичарском програму - играни филм" бити приказани босанскохерцеговачка "Балада" редитељке Аиде Бегић, "Човек од дела" Румуна Паула Негоескуа, "Јахач" Доминика Менцеја из Словеније и "Шест седмица" Ноеми Веронике Сакоњи из Мађарске.

У конкуренцији за "Срце Сарајева" за најбољи филм, редитеља, глумца и глумицу су и украјинско-турски филм "Клондајк" Марине Ер Горбах, "Корсет" Аустријанке Марије Кројцер и "Сервиам - ја ћу служити" њене земљакиње Рут Мадер и хрватско "Сигурно мјесто" Јураја Леротића.

СФФ траје до 19. августа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести