ОТВОРЕН 52. ФЕСТ До 3. марта за БЕОГРАДСКОГ ПОБЕДНИКА ће се у такмичарском делу надметати 17 филмова (ФОТО)

БЕОГРАД: Међународни фимски фестивал Фест у свом 52. издању свечано је отворен вечерас у Мтс Дворани и трајаће до 3. марта.
f
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Овогодишњи Фест је отворио краткометражни играни филм "Још један дан" према сценарију и у режији глумца Радивоја Раше Буквића, посвећен његовој баки коју тумачи Мира Бањац.

Након тог 15-минутног остварења, приказан је дугометражни амерички филм “Бартонова академија” (The Holdovers) Александра Пејна, кандидат за Оскара 2024.

Водитељи церемоније отварања Феста били су глумци Љубинка Кларић и Јован Јовановић.

Они су подсетили да Главни такмичарски програм чини 17 филмских остварења, од којих је више коопродукција, а долазе из Француске, Немачке, САД, Србије, Швајцарске, Русије, Велике Британије, Немачке, Канаде, Белгије, Аргентине, Бразила, Луксембурга, Чилеа, Шпаније, Белгије, Мађарске, Кине, Сингапура, Израела, Катара и Палестине.

Најбољи филм из ове селекције освојиће признање Београдски победник, а биће додељене и награда за најбољу режију, сценарио, главну женску улогу, главну мушку улогу као и најбољи деби.

Осим њих, доделиће се и награде "Небојша Ђукелић" за најбољи регионални филм, "Милутин Чолић" листа "Политика" за најбољи српски филм,  као и награда жирија "Федеора" за најбољи евромедитерански филм у Главном такмичарском програму.

Глумац и од сада редитељ Радивоје Раша Буквић, уједно председник петочланог интернационалног жирија за Такмичарски програм, представио је чланове свог тима - хрватски редитељ Зринко Огреста, директорка Словеначког филмског центра Наташа Бучар, сценаристкиња Биљана Максић и глумац и рок музичар Марко Грабеж.

Вечерас је на отварању био и кратак музички програм када је домаћа алтернативна електро рок група "Артан Лили" извела своје хитове "Ако станемо ту" и "Није свеједно".

У сегменту "Фест ин Мемориам", на платну су приказани сви домаћи и светски филмски уметници који су нас напустили у протеклих годину дана - глумац и писац Жарко Лаушевић, сценариста и редитељ Срђан Кољевић, македонски глумац Мето Јовановски, сценариста, глумац и режисер Милан Јелић, продуценткиња Теа Королија, глумци Танасије Узуновић и Гојко Шантић, композитори Зоран Ерић и Радослав Граић, књижевник и сценариста Драгослав Михаиловић, филмски уредник и музичар Роберт Немечек и други.

Од америчких, европских и светских имена седме уметности, на платну су приказани ови важни ствараоци - глумци Рајан О'Нил, Метју Пери, Мајкл Гамбон, Том Вилкинсон, Том Сајзмор, Џулијан Сандс, Трит Вилијамс, Гленда Џексон, Андре Браугер, Ленс Редик, Алан Аркин, књижевници и сценаристи Милан Кундера и Кормак МекКарти, певачи и глумци Хари Белафонте и Тина Тарнер, редитељи Норман Џуисон и Вилијам Фридкин, сценариста Бо Голдман.

Водитељи су нагласили да публику чека богат програм од 108 филмова, од којих је 48 ексклузивно селектовано само за Фест.

Почасна награда Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности биће додељена редитељу Желимиру Жилнику, као и иранском режисеру и сценаристи Асгару Фархадију.

Филмови ће се приказивати у седам биоскопа - Мтс Дворана, Дом омладине Београда, Дворана културног центра Београда, Југословенска кинотека, Синеплекс Ушће, Синеплекс Галерија Београд, а ексклузивно током три дана, од 1. до 3. марта додатни програм Феста ће бити уприличен и у ''Сава'' центру.

Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

На Фестивалу ће у Главном такмичарском програму бити приказана три домаћа остварења - “Радничка класа иде у пакао” Младена Ђорђевића (24. 02.), “Јорговани” Синише Цветића (27. 02.)  и “За данас толико” Марка Ђорђевића (01. 03.).

Осим наведених, премијере ће имати и српски филмови "Видеотека" Луке Бурсаћа, "Лос Аламос" Дејана Влаисављевића Никта, као и хрватско-српска копродукција "Само кад се смијем" Елме Татарагић.

Многи филмови у селекцији су фестивалски победници, награђени у Кану, Венецији, Сан Себастијану, Санденсу, као и добитници  награда БАФТА и Златни глобус или су номиновани за Оскара.

Фест ће у недељу, 3. марта затворити "Руски конзул”, последњи филм у коме је играо Жарко Лаушевић, према роману Вука Драшковића, у режији Мирослава Лекића.

       

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести