Отворен 71. Међународни филмски фестивал у Кану

КАН: Филм "Сви знају" (Todos lo saben) иранског редитеља Асгхара Фархадија са Пенелопом Круз и Хавијером Бардемом у главним улогама отворио је вечерас 71. међународни филмски фестивал у Кану.
Kan ziri/Fonet
Фото: FoNet

Главни протагонисти филма, Круз и Бардем, заједно са редитељем Фархадијем, прошетали су црвеним тепихом приликом церемоније отварања, преноси Ројтерс.

На фестивалу, који ће трајати до 19. маја, биће приказан 21 филм у главној конкуренцији који ће се надметати за "Златну палму".

Осим филма "Сви знају", у конкуренцији за награду су остварења "Три лица" Јафара Панахија, "Стабло дивље крушке" (Ahlat agaci) Нурија Биљеа Кејлана, "Ајка" Сергеја Двортсевоја, "Blackkklansman" Спајк Лија, "Бурнинг" Ли Чанг донга, "Догман" Матеа Гаронеа.

У конкуренцији су и филмови "У рату" (En guerre) Стефана Бризеа, "Пепео је потпуно бео" (Jiang Hu Er Nv) Ји Занг Кеа, "Књига слика" (Le Livre ximage) Жан Лик Годара, "Лето" Кирила Серебреникова, "Крадљивци" (Manbiki Kazoku), "Чак и ако ме пробудиш" Хамабучија Рјусекеа.

За награду ће се такмичити и филмови "Свидети се, волети и брзо трчати" (Plaire, aimer et courrir vite) Кристова Онореа, "Ноуу у срцу" (Un couteau danls le coeur) јана Гонзалеса, "Под сребрним језером" (Under the Silver Lake) Дејвида Роберта Мичела, "Јомедин" А.Б. Шавкија и "Зимски рат" Павела Павликовског.

Међу такмичарским филмовима су и филмови три редитељке - "Ћерке сунца" (Les filles du soleil) Ив Хасон, "Чафарнаум" Надин Лабаки и "Срећни Лазаро" (Lazzaro felice) Алис Рорвахер.

На челу деветочланог жирија је аустралијска глумица Кејт Бланшет.

Међу филмовима који се такмиче за "Златну палму" осам су остварења нових аутора, а два редитеља који нису могли да напусте своју земљу - Јафара Панахија из Ирана и Кирила Серебреникова из Русије, који је ухапшен прошле године због сумње да је проневерио новац.

Оно што ће обележити овогодишњи фестивал јесте успостављање "вруће" линије за пријављивање сексуалног злостављања, али и забрана селфи фотографија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести