Отворен конкурс за пријаве на МикроФАФ

БЕОГРАД: Једанаесто издање међународног фестивала уради-сам и независног кратког филма у плану је да се одржи у новембру у Музеју југословенске кинотеке у Београду, а до 5. октобра отворен је конкурс за пријаву филмова.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Мото овогодишњег МикроФАФ је "Can You Breathe?“, којим, како организатори објашњавају, желе да скрену пажњу на глобалне друштвено-политичке немире и превирања који су својим негативним последицама и тешким изазовима обележели 2020. годину.

"Овакве промене, незапамћене за многе генерације, онемогућавају слободно кретање, рад, изражавање, опстанак уметности, уобичајени социјални живот, дисање. Зато ћемо посебну такмичарску категорију посветити филмовима који се баве последицама пандемије, ескалације расизма у САД, јачања деснице у Европи, угрожавања опстанка уметности и уметника, гушења медијских и личних слобода, економских турбуленција“, поручују из организације.

Они оцењују да човечанство глобално ову годину проводи попут рибе на сувом, али да исходи свега овога могу подстаћи и на позитивне акције, у смислу јачања солидарности, удруживања око решавања проблема заједнице, побуне против дискриминације и злоупотреба моћи.

Сви заинтересовани за конкурс могу се пријавити у категоријама - Кратки уради-сам филм, односи се на филмове у свим родовима и техникама израде (играни, документарни, анимирани, експериментални и сл.) настале без ангажовања професионалних филмских радника и без професионалних обавеза током и након реализације, затим Независни кратки филм којим подразумева филмове који не одговарају „урадисам" критеријумима, али су настали у слободној продукцији, без комерцијалних намера и продуцентских притисака.

Фокус ове категорије је на филмовима који одсликавају или преиспитују глобалне потресе у првој половини 2020. године.

Једна од категорија је и Јуниорски филм, намењена филмовима младих аутора, који у моменту креирања свог филма нису имали више од 18 година.

Рок за достављање филмова је 5. октобар, а прихватљиво трајање филма је до 15 минута.

Пријава се врши путем FilmFreeway платформе, а аутори из Екс-Ју земаља могу послати своје филмове и електронским путем, подизањем филма на неки од сајтова за дељење великих фајлова и слањем података на е-маил фестивала mikro.faf@gmail.com .

Све остале појединости конкурса могу се наћи на сајту.

Фестивал је подржан од стране Министарства културе и информисања Србије, а организује га „Сатибара“ из Београда.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести