ОТВОРЕН ПАЛИЋКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Почаст Богдану Диклићу и европској кинематографији

Уручењем награде “Александар Лифка” реномираном глумцу Богдану Диклићу, вечерас је на Летњој позорници отворено 30. издање Фестивала европског филма Палић. Богдану Диклићу је ова награда додељена за изузетан допринос европској кинематографији.
с
Фото: Dnevnik.rs

Посетиоци отварања међу бројним гостима и званицама, могли су да виде и реномираног писца Душка Ковачевића, који се срдачно поздравио са Диклићем, подсетивши на неке од домаћих култних филмова, као што су “Маратонци трче почасни круг”.

По завршетку свечане церемоније, главни такмичарски програм отворен је пројекцијом филма “Мадам Ди Бари” сценаристкиње и редитељке Мајвен. Ово остварење приказује живот Жане Беку која је рођена као ванбрачна ћерка сиромашне кројачице 1743. године, а која је славу стекла на двору Луја XV, поставши његова последња званична љубавница.

Фото: Dnevnik.rs

Уз Богдана Диклића, овогодишњи добитници “Лифке” су редитељ Андреас Дрезен у категорији иностраних стваралаца и глумац Никола Ристановски из Северне Македоније у регионалној категорији. Мултимедијална уметница Марија Кањас добитница је овогодишње награде „Ундергроунд спирит" коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма.

До краја 30. фестивала европског филма Палић, публику очекују филмови у главној такмичарској селекцији, такмичарској селекцији програма „Паралеле и Судари” и још девет селекција: Млади дух Европе, Северна Македонија у фокусу, Нови мађарски филм, Нови европски документарци, Ецо dox, Омаж добитнику Ундергроунд Спирит награде, ЕФА Схортс, Селекција филмова са Жигмонд Вилмош фестивала, селекција студентских филмова. На програму ће бити и и неколико филмова у оквиру специјалних пројекција.

Фото: Dnevnik.rs

У пратећем програму фестивала биће одржана Радионица младих критичара, МИОБ радионица за друштвене медије, Еколошка панел дискусија “Последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом у НАТО агресији 1999. године - инспирација за кинематографе”, изложба “Трагови једног времена - Филмски плакат 1980-1989.”, изложба “Мија Алексић - бити глумац” поводом стогодишњице рођења овог великана наше глуме, изложба плаката Фестивала европског филма Палић од петог до 30. издања манифестације, изложба “Моменти фестивала”, панел Мреже киноприказивача Србије, и промоције књига, као и богат музички програм. Биће представљена и два фестивала:  Карловци Филм Фестивал и ABIFF – Међународни филмски фестивал анимације из Букурешта.

На фестивалу ће бити додељене награде АФИФС за набољи српски филм и за најбољи филм у српској мањинској копродкцији у прошлој години, под покровитељском Филмског центра Србије.

Текст и фото: И. Б.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести