Овације за филм Вера на премијери у Београду

БЕОГРАД: Филм "Вера" редитеља Недељка Ковачића са Јованом Стојиљковић у насловној улози вечерас је имао премијеру са три распродате пројекције у Синеплексу Галерије Београд.
Танјуг/Милош Миливојевић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

После приказивања, ауторска и глумачка екипа се поклонила гледаоцима заслуживши вишеминутне овације за филм који је инспирисан истинитом причом о Вери Пешић, шпијунки током Другог светског рата.

Стојиљковић је пред пројекцију новинарима на црвеном тепиху рекла да је поносна што је направљен "женски филм, са женом у главној улози".

"Баш као што је свака од нас различита, тако је и Вера имала распон разних емоција и односа. Стварно је узбудљив женски карактер", истакла је Стојиљковић.

Градећи лик Вере, Стојиљковић је, како је навела, "доста инспирације тражила из фактографје и неког сопственог осећаја".

"Надамо се да смо урадили добар посао и да ће се ''Вера'' допасти публици јер се нама јако допада", рекао је Ковачић новинарима.

Сценаристкиња Кристина Ђуковић је истакла да филм има "доста оригиналних елемената - главну женску јунакињу и период је третиран на мало другачији начин".

У филму, у лавиринту шпијунских игара на Балкану, од Беча до Цариграда, Пешић (1919-1944) опстаје међу југословенским, немачким и британским шпијунима с двоструким и троструким агендама, сама, без идеологије, али одлучна да се бори и преживи.

Глумац Петар Зекавица је оценио да је Стојиљковић "урадила фантастичну ствар што је изнела улогу",док је Александар Срећковић Кубура рекао да се нада ће "Вера" бити "тек први од великих наслова који ће се бавити судбинама жена из наше историје".

Глумац Небојша Дугалић је истакао узбудљив сценарио и сјајну екипу "Вере", док је Тихомир Станић је оценио да је "нешто најлепше у овом филму - Стојиљковић, која је заиста фасцинантна".

Црвеним тепихом прошетали су и глумци филма Виктор Савић, Миона Марковић, Вук Костић, као и композитор Роберт Пешут Мањифико, а у "Вери" играју и Никола Којо, Бојан Жировић, Александар Срећковић - Кубура, Анита Манчић и други.

Црвеним тепихом је у друштву Стојиљковић прошетао глумац Горан Богдан, а у великој гужви на улазу у дворане примећени су вд директора Поште Србије Зоран Ђорђевић, фотограф Небојша Бабић, писац Ђорђе Бајић и други.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести