Почела прослава 70 година Кинотеке

БЕОГРАД:  Уручењем Златног печата Југословенске кинотеке за допринос филмској уметности редитељима Горану Паскаљевићу, Горану Марковићу, Срђану Карановићу, Рајку Грлићу и Лордану Зафрановићу и отварањем 21. Фестивала нуитратног филма остварењем Орсона Велса "Друга страна ветра", 6. јуна почиње прослава 70 година Југословенске кинотеке.
f
Фото: pixabay.com

На дан када је одржана прва филмска пројекција у Србији и на Балкану 1896. године у кафани "Златни крст" биће традиционално обележен Дан Југословенске кинотеке, која ове године прославља седам деценија постојања.

Тим поводом овогодишњи Фестивал нитратног филма одржаваће се под слоганом "70 филмова за 70 година" и до 16. јуна ће обухватити остварења из 30 архива, кинотека и сродних инстиртуција и имати 40 гостију, најавили су на конференцији за новинаре директор Кинотеке Југослав Пантелић и директор и селектор фестивала Александар Саша Ердељановић.

Фестивал ће почети пројекцијом филма "Друга страна ветра", који је Орсон Велс снимао седамдесетих година на простору бивше Југославије, али га није завршио па је то остварење тек недавно завршено и премијерно приказано у Венецији.

Ердељановић је најавио да ће поред филма Орсона Велса, публика имати прилику да погледа остварења различитих жанрова, од настанка кинематографије до краја шездесетих година прошлог века и то Ернста Лубича, Виљема Дитерлеа, Георга Вилхелма Пабста.

Дино Ризи, Андерс Вилхелм Сандберг, Франтишек Влачил, Френк Борзејџ, Евалд Андре Дипон, Марио Солдати, Кенџи Мизогучи, Јулиј Рајзман такође су имена чија ће остварења обележити 21. издање Фестивала нитратног филма.

Ердељановић је скренуо пажњу и на програм старих и непознатих остварења о Србији и Југославији као што су "1914/1915/1916: Српска војска наставља пут у отаџбину" из 1916. године, "Победа Источне армије" из 1918. и "Од Саве до Вардара" из 1931. године, али и на до сада невиђене кућне снимке на аматерском формату од 9,5 милиметара.

На Дан Кинотеке биће објављено 10 наслова који ће бити дигитално реастаурирани у наставку пројекта "Вип Кинотека", а за 7. јун најављен је панел "Изазови дигиталне реастаурације филмова на простору бивше Југославије" који ће окупити челне људе из кинотека и филмских архива Словеније, Хрватске, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније и Србије.

Пантелић је рекао да је све то само почетак обележавања седам деценија Југословенске кинотеке, те ће тако 26. септембра бити представљена свеобухватна монографија о првих 70 година Кинотеке, а 25. октобра отворена нова стална поставка, најамбициознија до сада, која ће сведочити о историји филма од зачетка до данас.

Од краја јуна до почетка септембра сваког дана ће се приказивати по један домаћи и по један страни филм из сваке године од 1949, када је основана Кинотека, до 2019. године, а свако ко набави јунски број часописа "Кинотека", који излази 6. јуна, добиће поклон.

Ердељановић се похвалио и великим успехом оствареним недавно у Кини где је у Кинеском филмском архиву у Пекингу приказана ретроспектива најзначајњијих српских филмаова - од првог "Карађорђе" из 1911. до "Лепа села лепо горе" Срђана Драгојевића (1996), а пројекцијама је присуствовало по 450-500 људи.

Још једна лепа вест, коју је са новинарима поделио управник Музеја Кинотеке Марјан Вујовић, јесте да ће на најзначајнијем фестивалу архивског филма у Болоњи "Ил ћинема ритровато" бити приказан филм "Скупљачи перја" Александра Саше Петровића.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести