Почело снимање "Краља"

БЕОГРАД: Јунајтед група (УГ) саопштила је да је данас у Белом двору почело снимање серије и филма "Краљ" у режији Здравка Шотре, а по роману Вука Драшковића о краљу Александру I Карађорђевићу.
kralj aleksandar karadjordjevic
Фото: Youtube Printscreen

Серија од 15 епизода, према којој ће настати и филм, ради се у оригиналној продукцији УГ , а реч је о филмској биографији краља Александра I Карађорђевића, екранизацији романа “Александар од Југославије” Вука Драшковића.

Због ванредног стања услед пандемије коронавируса, прва клапа је одложена за више од два месеца, додаје се у саопштењу.

Редитељ и сценариста Здравко Шотра истакао је да је потребно људима дати информације о једном човеку и догађајима о којима се слабо зна.

„Мислим да ће ова серија и филм бар донекле повратити неку слику о њему. Оно што је Вук (Драшковић) дао за овај пројекат није никаква глорификација Александра, он је приказан као човек са свим својим слабостима и врлинама које је имао”, додао је Шотра.

Вук Драшковић, аутор романа по којем је писана серија, присуствовао је почетку снимања и истакао да се сценарио најверније што може држи књиге.

„Александар је, по мом уверењу, највећи државник и војсковођа у историји српског народа, а истовремено најомрзнутији и најоклеветанији. Њега данас разапињу на стуб срама, анатемишу га зато што је створио Југославију. По њима, који су разбили Југославију деведестих, требало је да ствара Велику Србију”, каже Драшковић.

Краља Александра тумачи Љубомир Булајић, а краљицу Марију Тамара Алексић, док су део глумачке екипе и Петар Стругар, Бранислав Лечић, Жарко Лаушевић, Сергеј Трифуновић, Танасије Узуновић, Нада Мацанковић, Наташа Нинковић, Нела Михаиловић, Даница Максимовић, Аница Добра и Јелица Сретеновић.

Серија ће бити снимана на локацијама у Србији, Црној Гори и Француској а емитоваће се на телевизији НОВА С, додаје се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести