Почело снимање новог филма Срђана Драгојевића

БЕОГРАД: У Скопљу су снимљени први кадрови новог филма "Небеса", сценаристе и редитеља Срђана Драгојевића, а у копродукцији Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Немачке, саопштили су из Филмског центра Србије.
goran navojec
Фото: Tanjug/Andrej Bogatinoski

Филм је подржан на Конкурсу Филмског центра Србије за суфансирање производње домаћег играног дугометражног филма, као и од стране европског фонда Еуримагес.

Нови филм Срђана Драгојевића је прича о чудима.

У питању је необична и провокативна комедија о изазовима хришћанства у 21. веку и о томе како права, аутентична чуда послата људима с небеса данас код њих могу да изазову забуну и често, супротан ефекат.

Сценарио за филм "Небеса" је заснован је на прози Марсела Емеа (1902-1967) и комбинује црну комедију са елементима фантастике. Радња прати испреплетене судбине шест главних ликова у три различита временска периода.

Појава чуда у филму, одговор је колективне свести на промене које принуђују заједницу да гледа свет око себе - наопако. Филм је инспирисан мотивима прозе већ заборављеног француског писца Марсела Емеа, кога сам читао осамдесетих. Има доста хумора, али је у основи јако озбиљан филм, изјавио је редитељ Срђан Драгојевић на конференцији за медије поводом почетка снимања филма у Скопљу.

Филм "Небеса" је, по редитељевим речима, "хришћанска алегорија".

Реч је о три Божја чуда у средњовековном смислу, која се догоде у данашње време, онако као у време раног хришћанства. Сви смо се после пола века комунизма и атеизма вратили на хришћанство, али још учимо да будемо хришћани. Некада учимо помоћу грешака, а некада учимо на смешан начин, додао је Драгојевић.

Улоге у филму улоге тумаче Горан Навојец, Ксенија Маринковић, Бојан Навојец, Наташа Марковић, Анђелка Прпић, Милош Самолов, Срђан Тодоровић, Никола Пејаковић, Ана Мандић, и други.

Продуцентска кућа Делириум, иза које стоји продуценткиња Биљана Првановиц, задужена је за продукцију филма са српске стране, директор фотографије је Душан Јоксимовић, сценографкиње су Јелена Сопић и Јована Цветковић, костимографкиња је Татјана Стругар, а маскерка Сандра Иватовић.

Снимање филма одвијаће се у Србији, Северној Македонији и Немачкој, у периоду од септембра до краја новембра 2019. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести