Пола века касније глумци из „Ромеа и Јулије“ туже Парамаунт због голотиње

ГОТОВО 55 година након што је Франко Зефирели номинован за Оскара за адаптацију Ромеа и Јулије звиезде филма туже Парамаунт за више од 500 милијуна долара због голишавих сцена, пише Индекс.
с
Фото: Youtube Printscreen

Оливиа Хуси и Леонард Вајтинг били су тек тинејџери кад су наелектризирали публику у верзији Ромеа и Јулије из 1968, коју је режирао Франко Зефирели. Филм је био хит и номинован је за четири Оскара, али је такођер изазвао контроверзе због сцене у спаваћој соби, која је укључивала Вајтингову стражњицу и Хусине голе груди.

Сада у својим 70-има, Хуси и Вајтинг су у петак поднели тужбу на Врховном суду у Санта Моники оптужујући Парамаунт за сексуално искоришћавање и дистрибуцију голих слика адолесцентне д‌еце.

У тужби се наводи да је Зефирели, koji је умро 2019, уверавао обоје глумаца да у филму неће бити голотиње и да ће у сцени у спаваћој соби носити доње рубље у боји коже. Но у последњим данима снимања редитељ их је наводно преклињао да наступе голи с нашминканим телом "иначе ће филм пропасти".

Хуси је тада имала 15 година, а Вајтинг 16. Према тужби, Зефирели им је показао гд‌е ће бити постављена камера и уверавао их да голотиња неће бити фотографисана ни објављена у филму. У тужби се наводи да је био непоштен и да су Вајтинг и Хуси заправо снимљени голи без њихова знања.

"Оно што им је речено и оно што се догодило биле су две различите ствари. Веровали су Зефирелију. Са 16 година, као глумци, веровали су да неће прекршити то поверење које су имали. Франко им је био пријатељ и искрено, са 16 година, што да раде? Немају опција. Није било #MeToo покрета", рекао је Tони Мариноци, који је пословни менаџер обоје глумаца.

Према притужби, Хуси и Вајтинг претрјели су душевну бол и емоционални стрес у 55 година од изласка филма, а такође су изгубили прилику за посао. И поред успешног наступа, имали су врло ограничену глумачку каријеру након Ромеа и Јулије. Траже одштету "за коју се верује да премашује 500 милиона долара".

Тужба се делом ослања на калифорнијски закон који је привремено обуставио застару за старије тужбе за сексуално злостављање д‌еце, а судови су уочили прилив притужби против америчких извиђача и Католичке цркве, међу осталим организацијама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести