Полиција сузавцем растеривала демонстранте на додели "Цезара"

ПАРИЗ: Филм "Јадници" француског редитеља Лађ Лија добитник је Цезара за најбољи филм, али је овогодшиња церемонија протекла у сенци инцидената које је изавала одлука да награда за најбољу режију припадне Роману Поланском за филм "Официр и шпијун".
roman polanski
Фото: Youtube Printscreen

Први пут је Цезара кући однела Анаис Демустије, која је добила награду за најбољу глумицу за улогу младе филозофкиње која помаже локалном политичару у кризи у филму "Алис и градоначелник", док је за најбољег глумца проглашен Рошди Зем за улогу полицајца у филму "Oh, Mercy!".

Филм "Паразит" јужнокорејског редитеља и сценаристе Бонг Џун Хоа, који је раније ове године освојио Оскара за најбољи филм, кући је отишао са Цезаром за најбољи страни филм.

"Јадницима" су припале и награде за глумца који највише обећава, који је добио Алексис Маненти, за најбољу монтажу, а редитељ Ли је кући отишао и са наградом публике.

За најбољу глумицу која највише обећава проглашена је Лина Кудри за улогу у филму "Папића".

Награда за најбољу споредну глумицу припада је Фани Ардан за филм "Ла Белле Éпоqуе", а за споредног глумца Свану Арлоу за филм "By the Grace of God".

Роман Полански добитник је Цезара за режију филма "Официр и шпијун", што је навело неколико глумица да синоћ напусте церемонију у Паризу.

У Паризу су синоћ, испред дворане у којој се одржавала церемонија, окупили демонстранти у знак протеста због номиновања филма Поланског, који се суочава са оптужбом за силовање, а полиција је морала да испали сузавац да би их растерала.

Филм Поланског "Официр и шпијун", о познатој афери Драјфус која је потресла француско друштво крајем 19. и почетком 20. века, био је номинован за 12 награда Цезар.

Како је јавио Ројтерс, испред дворане у којој се одржава свечаност учесници протеста носили су транспаренте с натписима "Индустрију која штити силоватеље треба да буде срамота".

Пре две недеље цео одбор Академије Цезар, француског еквивалента америчком Оскару, поднео оставку због таласа критика јер је филм Поланског номиновао за 12 награда.

Пољско-француског режисера траже у САД због силовања 13-годишње девојчице 1977. године.

Полански је напустио САД током трајања суђења.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести